„Rád jezdím do České republiky, ale doma je opravdu tady, v Novém Městě na Moravě," řekl Jiří Brady, který od města dostal také dárek v podobě zlaté miniatury lyže, coby symbolu tradičních novoměstských závodů.

Rodina Brady je se zimním sportováním v regionu pevně spjata. „Tatínek Jiřího Brady býval členem novoměstského sportovního klubu, lidé ho znali jako nenahraditelného hlasatele lyžařských závodů. V Horáckém muzeu je dodnes uschována jeho hlásná trouba. Rodina Brady tvořila jeden z kamínků mozaiky místní lyžařské slávy," vysvětlil spojitost židovské rodiny s lyžováním v regionu dlouholetý člen organizačního výboru historicky nejstaršího novoměstského zimního klání Zlatá lyže Ladislav Slonek.

Jiří Brady se do svého rodného města vrací pravidelně. A každý návrat znamená také celou řadu vzpomínek. „Je jich spousta. Třeba na to, jak jsem jezdil s otcem lyžovat na Harusák. Nebo na to, jak jsme si hráli na námořníky. Naší zahradou protékala říčka Bezděčka a když se udělala hráz, tak se hladina vody zvedla a my jsme se na ní plavili v neckách. V zimě jsme si zase stavěli sněhové tvrze. Bylo to moc krásné dětství. Rodiče pracovali šest dní v týdnu a v neděli jsme nejprve ráno vlezli k nim do postele a pak se jelo někam na výlet. Měl jsem spoustu hezkých zážitků, nelze na ně zapomenout," zavzpomínal Jiří Brady, který si také posteskl, že už by si potřeboval trochu odpočinout. „To ale není možné, jde to jedno za druhým. Už při příletu na letiště nás očekávala řada novinářů a od té chvíle se ten kolotoč nezastavil," řekl slavný novoměstský rodák.

Jiří Brady poté, co mu Hrad odepřel řád Tomáše Garrigua Masaryka, obdržel celou řadu jiných ocenění. „Mám toho tolik, že nevím, jestli mě vůbec pustí do letadla," podotkl s úsměvem. „Je to velmi dojemné, ale musím říct, že se vlastně nejedná o mě, ale o demokracii," dodal Jiří Brady.

Pro mnohé se novoměstský rodák stal symbolem demokracie. „Ono to tady už bylo, ale tak trochu pozapomenuté. Až události posledních dnů zase daly slovu demokracie vyšší význam. Lidé se znovu probudili a já doufám, že to už tak zůstane," vyjádřil se Jiří Brady.

Atmosféra, s níž se setkal během posledních dnů v České republice je podle Jiřího Brady přímo nepopsatelná. „Až se vrátím zpět do Kanady, tak mi to tam nikdo nebude věřit," sdělil.

Za novoměstským rodákem se ale nepřijeli podívat pouze místní. Chybět nemohl ani poslanec Karel Černý ze Žďárska, který byl jedním z těch, kteří navrhovali Hradu ocenit Jiřího Brady. „Nálada v Novém Městě byla úžasná. Je vidět, že paměť národa je o konkrétních lidech, o konkrétních osobnostech a Jiří Brady je jednoznačně jednou z nich," řekl Karel Černý.