Na pódiu se při módní přehlídce vystřídalo množství více či méně oblíbených tváří, které na televizní obrazovky v minulém režimu neodmyslitelně patřily.

„Dobrou duší velkoprodejny je Olinka Škarapesová, potrhlá, ale dobrosrdečná mladá prodavačka, která miluje drby, ale také nejnovější módní trendy," vítal moderátor Martin Mudroch na pódiu jednu z postav seriálu Žena za pultem.

Pořadatelé, tedy město, dobrovolní hasiči a místní svaz žen Svratecké Valkýry, si dali záležet. Před zraky diváků se procházely hvězdy z Nemocnice na kraji města či Třiceti případů majora Zemana, nechyběli ani Chalupáři. Své „amarouny" představili Návštěvníci, připraven byl i pořad Možná přijde i kouzelník a řada dalších.

Každý z účinkujících měl precizně vyrobený kostým, který moderátor neopomněl podrobně popsat. Tesilové kalhoty nebo květovaná šatovka u diváků vyvolaly nejeden úsměv na rtech.

„Federální kriminální ústředna pátrá," zaznělo dokonce a úspěch sklidil také pořad Nad dopisy diváků, v němž se Indře Vostré dostal do rukou list divačky, která si nemůže vynachválit přestávku s koťaty.

„Chtěli jsme připomenout vysílání Československé televize před rokem 1989. Program jsme připravovali tak půl roku dopředu, ale různé nápady přicházely pořád," popsal Mudroch.
Retroden začal již brzy odpoledne příjezdem veteránů, poté zahrála kapela Milan Schelinger Band. „Hrálo se nám skvěle. Moc se nám líbila atmosféra, která tu panuje, veteránská auta i motorky," pochvaloval si akci muzikant Pavel Jiroušek.

Zájemci se také mohli svézt autobusy Škoda 706 RTO nebo Karosa ŠL 11. „Kdysi jsem něčím podobným jezdíval do práce a dokonce si je vyzkoušel i řídit," zavzpomínal jeden z návštěvníků Eduard Šiler.

A nadšení majitelé veteránů dovezli ukázat kromě aut i své motorky. „Jsem tu za Veteran Car Club Sturm. Jsme z Prahy a zajímáme se o vojenská vozidla z druhé světové války," popsal Radim Falta, který přijel na motocyklu BMW R12 z roku 1935.

V OBLEČENÍ PO RODIČÍCH

Martin Kovařík zase provětral svoji repliku historického motokola. „Jsem ze Svratky, takže Retroden si nikdy ujít nenechám. Letos jsem ale na motokole přijel poprvé. Oblečení jsem posbíral od rodičů a prarodičů a vyrazil jsem," řekl cyklista s úsměvem.

Módní přehlídku seriálů a televizních pořadů zakončily Dluhy Hany Zagorové. Po zpěvaččině boku tak obecenstvo rozezpívali třeba Standa Hložek a Petr Kotvald.

A koho módní přehlídka zaujala, mohl se v retro oblečení nechat vyfotografovat. Zbytek večera si pak přítomní užili na Večerním čaji aneb Diskotéce s hity šedesátých až osmdesátých let.

„Těší nás, že i diváci si na Retroden vybírají dobové oblečení. Každým rokem je jich víc," usmál se Mudroch.