To, že jsou traktory pryč, zjistili pracovníci firmy v pátek dopoledne, ale už v sobotu kolem čtvrté odpoledne ukradené traktory policie zajistila u sousedů v Polsku.

„Jsme velice rádi, že se podařilo traktory vypátrat. Musím vyzdvihnout naprosto profesionální práci policie v Jihlavě a jejich spolupráci s polskými kolegy. Příhraniční spolupráce fungovala skvěle a hlavně rychle," nešetří chválou Jiří Novotný z poškozené firmy Staton. Firma se dokonce chystá poslat policii na Vysočině děkovný dopis.

Oba traktory jsou navíc téměř bez poškození. Újmu utrpěly pouze některé plasty a držák majáku. Škoda je do deseti tisíc korun.

Prvotní impuls k úspěšnému nalezení obou traktorů vyplynul ze zdařilé aktivace zabudovaného vyhledávacího systému. Díky němu se podařilo na dálku jeden ze strojů lokalizovat.

„Ostatní práce ale byla na bedrech policistů," poznamenal Novotný.

S úspěšným vypátráním ukradených traktorů se včera pochlubila i policie. Podrobnější informace ale zatím nechtějí k případu sdělovat.

„Na základě provedených opatření se oba traktory ve velmi krátké době podařilo vypátrat a zajistit je na území sousedního státu. S ohledem na skutečnost, že šetření je na samém počátku, nelze k tomuto případu z taktických důvodů sdělovat v současné době žádné bližší informace," informovala policejní mluvčí Dana Čírtková.

Vzhledem k výši škody se případem zabývají kriminalisté z odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina.

Podle informací Deníku našli policisté traktory naložené na plachtovém návěsu kamionu asi dvacet kilometrů za hranicemi. Kamion měl rumunské státní poznávací značky a řidič byl taktéž rumunské národnosti. Kdo velkou traktorovou krádež zorganizoval, zatím není jasné.

Není vyloučeno, že může jít o skupinu lidí, kteří se specializují na krádeže traktorů po celé Evropě.

Samotná krádež z firmy v Habrech se musela odehrát v noci ze čtvrtka na pátek. Z areálu traktory zloději odvezli po vlastní ose na polní cestu asi půl kilometru od areálu firmy. Pak oba traktory naložili na návěs kamionu a odjeli směrem k polským hranicím. Pracovníci firmy ohlásili ztrátu traktorů v pátek dopoledne. Okamžitě se rozběhlo pátrání. „Prakticky nepřetržitě jsem seděl s kolegy u počítače a doufali, že se nám podaří stroje lokalizovat na dálku. To se také u jednoho z nich stalo," popsal Deníku Josef Hamsa z firmy Staton.

Gangy, které se zaměřují na krádeže podobných strojů, počítají s tím, že je v nich zabudován vyhledávací systém GPS a snaží se je lokalizovat pomocí scannerů. Odblokování systému pak trvá i dvě hodiny. Jestli se i tito zloději pokusili vyhledávací systém deaktivovat, není zatím jasné.

„Vzhledem k dalším okolnostem musím říct, že vše klapalo jako na drátkách," zhodnotil Josef Hamsa. Oba traktory si mohla firma přivézt zpět na svůj dvůr už v sobotu v noci, tedy zhruba osmačtyřicet hodin od samotné krádeže.

Kriminalisté se nyní budou snažit zjistit, kdo všechno je do krádeže zapleten, a zda nemá na svědomí i jiné podobné případy krádeží zemědělských strojů na našem území.

Na Vysočině loni řádil pětičlenný gang zlodějů, který se specializoval na krádeže traktorů tovární značky Zetor. Od loňského března do června ukradli na Havlíčkobrodsku a Jihlavsku devět traktorů. Gang skončil před soudem v Havlíčkově Brodě. Zatím ale rozsudek nepadl. Hlavní organizátor Radim Nosek a jeho komplic Jakub Šmoldas jsou ve výkonu trestu za jinou trestnou činnost.

Další obviněný Luboš Lahoda, který vlastní autodopravu a kradené traktory převážel, musel být kvůli vážným zdravotním problémům propuštěn z vazby. Jeho partnerka a bývalá manželka Noska jsou souzeny na svobodě. Nosek a Šmoldas se k činu přiznali. Lahoda a jeho partnerka vinu odmítají.