Cena nového interiérového vybavení je předběžně vyčíslena na dva miliony korun. Počítá se s tím, že počet míst v kinosále se po připravované rekonstrukci interiéru biografu sníží z dosavadních 417 na 250. Kromě klasických sedaček by divákům měly být k dispozici i pohodlnější pohovky či boxy se stolečky na odložení občerstvení.

„O budoucí kapacitě jsme dlouze diskutovali, a to i podle návštěvnosti kina a pohodlí. Lidí dnes chodí do biografu méně než před desetiletími, takže je vhodné akcentovat pohodlí," uvedl žďárský starosta Zdeněk Navrátil.

V plánu je také rekonstrukce sociálního zázemí kina, elektroinstalace, vzduchotechniky a požární signalizace a vybudování bezbariérového vstupu rampy pro vozíčkáře. Retro vzhled interiéru kina, které bylo uvedeno do provozu v roce 1963, zůstane i po plánovaných stavebních úpravách. „Vnitřní styl bychom chtěli zachovat, protože je krásný, a to není jenom náš názor," řekl starosta Navrátil.

Žďárská radnice chce uskutečnit jenom část původní studie přestavby, která počítala s investicemi kolem jednadvaceti milionů korun. Náklady chystaného projektu ale i tak převýšily deset milionů.

„Předpokládáme, že při výběrovém řízení se nám částku podaří snížit a do těch deseti milionů se nakonec vejdeme," konstatoval Navrátil. Záležet teď bude na zastupitelích Žďáru nad Sázavou, zda položku na přestavbu vnitřku biografu schválí do rozpočtu na příští rok.

Pokud všechno vyjde podle předpokladů, kino by se mohlo na konci února zavřít s tím, že zrekonstruované prostory by opět přivítaly diváky v červnu.

„Přimlouvali bychom se za to, aby se už vnitřní rekonstrukce nedělila na etapy a kino se už opakovaně nezavíralo. Z hlediska uzavření je tento termín nejlepší a až bude vybrána firma, musí s ní v tomto smyslu jednat o harmonogramu prací," připomněl žďárský starosta Navrátil.

V předešlých letech bylo Kino Vysočina digitalizováno a poté i zatepleno včetně výměny oken a dveří. Nyní přijde řada na interiér.

Okolí budovy zatím radnice vylepšovat nehodlá. „Momentálně to není priorita. Tam se bude muset řešit centrum kolem Brodské ulice komplexně. A je to především o penězích," dodal Navrátil.