„Já tedy jednoznačně kaprovi," odpověděla s úsměvem na otázku, jakému masu dává na Štědrý večer přednost, Miroslava Růžičková ze Žďáru nad Sázavou. „Mám ryby ráda. Když je možnost, koupím kapra kdykoli během roku," řekla mladá žena.

„Už se těším na štědrovečerní řízek," smál se zas ironicky Pavel Zvěřina. „Na ryby prostě nejsem. Celý zbytek rodiny si ale tradičního kapra s chutí dává," dodal muž.

Výlovy rybníků letos přinesly standardní výnosy. Rybáři je hodnotí jako běžné roky. „Sezona byla standardní, i když kapry vykrmit nás letos vyšlo dráž," uvedl Petr Kulhánek, vedoucí úseku rybářství a zemědělství společnosti Kinský Žďár.

„Velké množství srážek na jaře znamenalo méně planktonu, kterým se ryby živí, proto jsme museli více krmit," vysvětlil Kulhánek. Tržní cena ryb je podle něj srovnatelná s loňskou, kolem osmdesáti korun za kilogram.

Za podobnou cenu prodává kapry také velkomeziříčské rybářství, které chová ryby na Křižanovsku a Náměšťsku. Co se výlovů týká, i tam zaznamenali běžnou sezonu.

80 korun za kilo

„Ani průšvih, ani zázrak. Při výlovech jsme nezaznamenali nějaké extrémní výkyvy proti předpokladu," popsal Vlastimil Zapletal z Rybářství Velké Meziříčí.

Meziříčské rybářství prodává kilogram kapra I. třídy za 72 a výběrového za 82 korun. Snížená sazba DPH letos vzrostla ze 14 na 15 procent, což se může na ceně ryb na předvánočním trhu projevit.

Od rybářských podniků nakupují kapry ve velkém další prodejci, tedy lze čekat, že ve stáncích bude kapr o něco dražší než například na sádkách rybářství. „Osobně si ale myslím, že ani tak nepřesáhne cenu devadesáti korun za kilo," dodal Vlastimil Zapletal.

Celou letošní „úrodu" například už prodalo bohdalovské Rybářství Růžička. Výlovy měli letos rekordní. Podle Jiřího Růžičky, ředitele Rybářství Růžička, byla sezona vynikající. „Rekordní výlovy jsme měli ve všech rybnících," řekl.

Povodeň, jichž bývá Vysočina ušetřena, škody v rybnících Žďárska nepůsobila. „Pak bylo dva a půl měsíce krásné, teplé počasí. Teplota vody rozhoduje; pokud je voda teplá 15 stupňů, kapr vytráví jednou za tři dny, když má 25 stupňů, tak třikrát za den. Každá desetina stupně je důležitá," vysvětlil Růžička.

„Letos už budeme ryby prodávat jen v Bohdalově a okolních obcích. Většinu jsme už prodali," dodal Jiří Růžička.