„V objektu bývalé cihelny zajistili policisté nelegální sklad, který je co do množství nalezeného lihu největším úlovkem v historii Policie ČR," uvedl mluvčí. Alkohol byl uskladněn v plastových kostkách a kovových barelech. Nalezený líh byl předán Celnímu úřadu Jihlava.

Policisté s celníky začali prohlídku areálu ve Stojčíně v úterý 11. prosince. „O zásahu jsem se dozvěděl od myslivců, kteří se pohybovali v terénu," řekl minulý týden starosta obce Jiří Peltan. Dodal, že objekt patří podnikateli Lubomíru Kaláčovi z Uherskohradiš­ťska. „Měli jsme tušení, že se tam děje něco nekalého, ale neměli jsme důkazy, objekt je oplocený," uvedl starosta.

Policie uvedla, že na základě vyšetřování bylo dvaačtyřicetiletému muži s iniciálami R.B. z Kostelce, který už je v souvislosti s tímto případem trestně stíhán, rozšířeno obvinění pro zvlášť závažný zločin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Na vyšetřování případu pracuje Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a Útvar odhalování korupce a finanční kriminality.

Na základě tiskových materiálů ÚOOZ je mužem s iniciálami R.B. zřejmě podnikatel Radek Březina, jenž stojí podle médií také za Likérkou Drak. V lihovinách s její etiketou byly ve zlínském skladu její distribuční firmy Verdana dříve nalezeny lihoviny s 50 procenty jedovatého metylalkoholu.

Podle Hantáka totiž případ ve Stojčíně souvisí s rozsáhlou policejní akcí s krycím názvem SMOG, během které bylo 25. října na Zlínsku a Ostravsku zadrženo osm osob. Čtyři obvinění skončili ve vazbě, zajištěno bylo přes půl milionu litrů lihu. Akce se na 22 místech na Moravě i v Čechách zúčastnily téměř tři stovky detektivů, vyšetřovatelů a techniků ÚOOZ.

Vedle hledaného Roberta Sedlaříka, který se skrýval v bytě jednoho ze zadržených, a podnikatele Radka Březiny, který se před policisty několik hodin ukrýval v pilinách u kotle v hotelu Lázně Kostelec, skončil před vyšetřovatelem i spolupodílník zmíněného hotelu, uvádí se v tiskové zprávě ÚOOZ. Zadržení jsou obviněni z krácení daně, poplatku a podobné povinné platby, za což jim v případě prokázání viny hrozí až desetileté tresty odnětí svobody.

Detektivové prohledali bydliště zadržených i skladové a další prostory. Většina prohlídek se uskutečnila ve Zlíně, Slušovicích, Holešově, Valašském Meziříčí a Kostelci. Detektivové však prohlíželi také objekty v Ostravě, v severních Čechách na Ústecku, a na Vysočině na Pelhřimovsku.

První informace, které později detektivy dovedly až k rozsáhlé akci, získal ÚOOZ operativní cestou už v počátku takzvané „metanolové kauzy". Zatímco kolegové z týmu Metyl postupně odkrývali osoby podezřelé přímo ze spojení s tragickou kauzou metylalkoholu, detektivové se zaměřili na širší spojitosti.