Alespoň ty, které společně se studenty oboru Zahradnické práce na Střední odborné škole a Středním odborném učilišti v Třešti vyrábí Monika Navrátilová.

„Z umělých chryzantém, kterým se říká dušičky, věnce už téměř vůbec neděláme. Pokud si z nich žáci chtějí zkusit věnce vyrobit, tak jim nebráním. Lidé si však žádají hlavně přírodní věnce, které mohou nechat na hrobech až do adventu,” vysvětluje mistrová třešťské školy Monika Navrátilová.

S výrobou začala se svými žáky už před více než týdnem, kdy do Dušiček zbýval zhruba měsíc. Objednávek je totiž tolik, že by přípravu těsně před začátkem listopadu nestíhali. „Lidé si u nás objednávají zhruba stovku věnců a další výrobky, které uvážeme v hodinách, si mohou zájemci volně koupit dole na vrátnici. A protože budou za týden podzimní prázdniny, začali jsme s dostatečným předstihem,” podotkla Navrátilová, která se zahradnickému umění věnuje už několik let a dokonce ho studovala na Mendelově univerzitě v Brně.

Umělé květy nevydrží

Věci na výrobu dušičkových věnců si v průběhu září obstarala s žáky sama. Chodila do přírody a sbírala nejrůznější plody. „V rámci praxe jsme si nasbírali bukvice, žaludy, kaštany, mechy, šišky a další druhy, ze kterých nyní na praktických hodinách vyrábíme,” vyjmenovala Navrátilová. Každý věnec je jiný, a lidé si tak na hroby donesou vždy originální výrobek. Přírodní materiál navíc vydrží v nepřízni počasí více než věnce z umělých květů.

Kdo si tedy obstaral věnec už nyní, nemusí se bát, že mu do Dušiček nevydrží. „Stačí, když ho nechá někde venku nebo v chladu a jednou za dva dny ho orosí vodou. Na údržbu to není vůbec náročné,” poradila Navrátilová.

I přes novinky, které Navrátilová vyrábí, budou hroby nejčastěji zdobit věnce s jedlovým jehličím, šiškami a přírodními květinami. „Lidem také líbí věnce, které mají místo jehličí mechový základ a na nich jsou potom další plody,” dodala zahradnice.

Uvázat jeden věnec jí trvá zhruba hodinku, za den je jich schopna zvládnout i pět. Vedle toho, že váže na Dušičky v rámci práce, čeká ji stejná to i poté, co přijde domů. „Dělám dušičkové věnce pro své známé a přátele. Je to činnost, která mě moc baví,” dodala Navrátilová.