„Zatímco v loňském roce v období od ledna do května slunce svítilo celkem 768,7hodiny, letos to za stejný čas bylo pouhých 429,5 hodiny, což znamená, že slunce v každém měsíci svítilo podstatně méně než vloni," přiblížil Milan Váňa.

Za letošek jsme si slunečních paprsků nejméně užili v lednu, kdy se ukázaly na pouhých 17,9 hodiny. Nejvíce nás naopak hřály v dubnu, a to rovných 140 hodin.

Pokožka si lépe zvykne na slunce

Lidem, kteří se bez sluníčka neobejdou, tedy nezbývá, než v těchto šedivých dnech zajít do solária. Zvýšený zájem o tuto službu pozorují například v Salonu Afrodita v Pelhřimově. „Do solária k nám v současné době chodí více klientů," potvrdila pracovnice salonu Michaela Virtová. Jak dodala, solárium lidé nevyhledávají pouze kvůli zamračené obloze, ale také proto, že se blíží sezona letních dovolených.

„Před opalováním v přímořských destinacích je dobré, když si pokožka na ostřejší sluníčko postupně zvykne. Pokud člověk před dovolenou navštěvuje solárium, je menší pravděpodobnost, že se u moře hned spálí," popsala Virtová.

Do solária v Afroditě chodí muži i ženy. „Tento typ slunění je vhodný pro všechny. Každý klient má ale svůj individuální program, který vyhovuje jeho pokožce. Od toho se odvíjí i délka a četnost slunění," vysvětlila Michaela Virtová.

Zájem o solárium pozorují i v Chilli Fitness v Humpolci. Tamní klientelu tvoří především ženy do čtyřiceti let, ale podle slov vedoucí Chilli Fitness Denisy Novákové si do „solárka" zajde i několik mužů. „Lidé se buď chodí pouze slunit nebo návštěvu solária spojí i se cvičením," uvedla Nováková.

Stejně jako do pelhřimovské Afrodity i do humpoleckého Chilli Fitness klienti za umělým sluníčkem míří hlavně před dovolenými u moře, aby tělo na přísun slunečních paprsků co nejlépe připravili.