Těžké stroje, dělníci a semafory se objevili na hlavním tahu I/11 v Česticích. Opravují tam povrch vozovky. A o tom, že nic nejde hladce, se každý den přesvědčují stovky řidičů. Někteří si počkají v dlouhých kolonách, někdy i více než hodinu, někteří se snaží tomuto úseku vyhnout.

Trasu objížďky volí netrpěliví řidiči přes Čermnou n. O. a Borohrádek do Týniště. Další možností je vydat se do Čestic z Častolovic přes Olešnici – automobily vyjíždějící pak přímo v místě omezení ještě více blokují průjezdnost. Z Týniště se jezdí i přes Křivice a Lično.
Ve chvíli, kdy se pro objíždění rozhodne více řidičů najednou, vznikají i v těchto místech menší fronty.

Kde čakají uzavírky?

Silnice I. třídy:
I/11 Čestice – kyvadlový provoz jedním jízdním pruhem
I/14 Dobruška – Bílý Újezd – zúžení vozovky na jeden jízdní pruh
I/14 Brná – Potštejn – kyvadlová doprava
Silnice II. třídy:
II/304 Bolehošť – Přepychy – provoz v jednom pruhu
II/298 Dobruška – Opočno – kyvadlová doprava
Silnice III. třídy:
III/30432 Křivice – Rašovice – úplná uzavírka
III/31911 Bartošovice v O.h. – objížďka 17 km
Ostatní:
ulice Malá Kostelní, Dobruška – úplná uzavírka
Okolní okresy:
I/11 a II/299 Třebechovice pod Orebem
I/11 Žamberk
I/14 Nové Město n. Metují
II/315 Pastviny


Vískami, kde je jinak provoz malý, najednou projíždějí desítky až stovky automobilů včetně kamionů. Kvůli tomu starostové dotčených obcí doslova zuří.
„Ředitelství silnic a dálnic se nás vůbec neptalo na náš názor. Nikoho nezajímalo, jak uzavřít okolní komunikace a efektivně řídit dopravu. Opravují si tu státní cestu, která nebyla v žádném havarijním stavu, a zatím se ničí ty místní," řekl Deníku starosta Čestic Petr Vondráček.

Podobně rozčileného zastihli redaktoři Deníku 
i starostu Olešnice Jiřího Moravce: „Nesouhlasíme se stávajícím řešením při opravách silnice v Česticích. Mimořádný nárůst provozu nám ničí obecní cesty. 
Na jejich opravy nebudeme mít peníze. A to ani nemluvím o ohrožení bezpečnosti obyvatel."

Komplikace na silnicích a zdržení – například při cestě do práce – jsou nepochybně velkým stresovým faktorem. Řidiči pak často reagují agresivnější jízdou, zbytečně se snaží předjíždět anebo naopak ztrácejí pozornost. Dopravní nehody na sebe bohužel nenechají dlouho čekat.
K jedné takové došlo včera v jedenáct hodin dopoledne mezi Častolovicemi a Česticemi. Na místo střetu dodávky, osobního a nákladního automobilu musela přijet i záchranná služba, naštěstí šlo jen o lehké zranění. Automobily blokovaly několik hodin celou šíři vozovky.

Proklínat silnici I/11 budou zřejmě ti, kteří míří od Žamberka až za Hradec Králové. Na cestě je totiž zdrží nejméně tři uzavírky – v Žamberku, již zmiňovaných Česticích a Třebechovicích. A ani při projíždění Hradcem si řidiči rozhodně neoddychnou, tam je čeká omezení hned několik. 

Připomínky starostů vyvolaly rychlou reakci

Rychnovsko - Zástupci Ředitelství silnic a dálnic ČR na nic nečekali a jednali. Výsledkem jsou další uzavírky a omezení.

Nové uzavírky

Zákaz vjezdu v Olešnici, křižovatka u školy
Zákaz vjezdu na druhé straně, křižovatka v Rašovicích směr Olešnice
Stop od Rašovic
Stop od Hřibin
Snížení rychlosti na 30 km/h v Olešnici u školy

Dle oficiálního stanoviska Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) je organizace dopravy po dobu stavby zajišťována na základě policií odsouhlaseného a správním orgánem vydaného opatření.

Nicméně hlasité stížnosti místních starostů na nedostatečnou úpravu provozu pravděpodobně vyprovokovaly zástupce ŘSD k okamžitému jednání.
Tisková mluvčí ŘSD Nina Ledvinová Deník informovala: „Na základě připomínek starostů obcí ke vznikajícím dopravním problémům byla věc projednána s Policií ČR a Krajským úřadem Královéhradeckého kraje, kde bylo domluveno doplnění dopravního značení."

Nové uzavírky na trase, kudy řidiči Čestice objížděli, se objevily již ve čtvrtek odpoledne.

Dodatečná opatření vyvolávají diskuze, mnohým řidičům se nelíbí. Jak ale zmiňovali starostové Olešnice a Čestic – místní silnice nejsou dimenzované na takový provoz.
„Věříme, že tato přijatá opatření povedou k odstranění vznesených připomínek," dodala Ledvinová.