„Z výsledku benefice mám obrovskou radost. Když jsem před čtyřmi lety tento projekt, který má pomáhat postiženým dětem, vymyslel, čekal jsem, že se přidá jen pár přátel. Byl jsem příjemně překvapený zájmem už při prvním ročníku. A letos už se mnou šlo na nejvyšší českou horu okolo dvou tisíc lidí," řekl Deníku spoluzakladatel KlaPeto, handicapovaný atlet klubu Hvězdy TPS Pardubice Jaroslav Petrouš. „Rodině Lilienky jsme přispěli částkou sto tisíc korun a nyní obdarujeme dalších čtrnáct dětí," dodal Petrouš, sám amputář.

V předcházejících třech ročnících výstupu na nejvyšší českou horu se podařilo získat 1 435 000 korun. V roce 2013 se šlo pro Simonku Smutnou a vybralo se 415 000 korun, v roce 2014 pro Péťu Januše 320 000 korun a v loňském roce pro Vojtíška Měsku 700 tisíc korun. Ve všech případech získaly finanční podporu i další rodiny.

„Drtivá většina rodin peníze využije na rehabilitační pobyty, nejčastěji v Klimkovicích a slovenských Piešťanech ve vyhlášeném Adeli Medical Center," vysvětlila Kateřina Klasnová, další zakladatelka nadačního fondu. Některým dětem KlaPeto pomáhá opakovaně, jiné rodiny si zažádaly o pomoc poprvé. „Jedná se hlavně o děti s dětskou mozkovou obrnou nebo podobnými diagnózami. Právě těm neuvěřitelně pomáhají rehabilitace, které bohužel pojišťovny nehradí. Přitom je vidět, jak děti díky nim prospívají," doplnila Klasnová.

Nadační fond KlaPeto pořádá v pondělí 7. listopadu slavnostní večer, na kterém předá rodinám symbolické šeky. Každé dítě dostane příspěvek 50 000 korun s výjimkou osmiletého Lukáše Kapky. Tomu se rozhodl fond uhradit plnou částku na pořízení sportovní protézy ve výši 73 000 korun. Lukáš přišel o nohu krátce po narození a snaží se zařadit mezi ostatní děti aktivním sportováním. Má v tom velkou podporu celé své rodiny jeho tatínek mu dokonce sám protézy vyrábí. Na sportovní protézu pro děti však pojišťovny nepřispívají.

(fr)