Okázale odmítavý postoj čtyř nejvyšších ústavních činitelů České republiky k návštěvě tibetského duchovního dalajlámy v Praze a k jeho setkání s ministrem kultury Danielem Hermanem vyvolal také v regionu řadu reakcí. Vrcholní státní politici převážně z řad ČSSD a KSČM, v čele s prezidentem Milošem Zemanem, se náboženského činitele z asijské země, který žije kvůli útlaku tibetského národa už od roku 1959 v exilu, zřekli. Zdůraznili naopak důležitost partnerství s Čínou, z něhož Česká republika finančně profituje.

Pod Krkonošemi se našli tací, kteří jejich prohlášení veřejně odsoudili. A podobně jako vládní opoziční politici, stejně jaké někteří koaliční, označují jejich prohlášení za ponížení samostatného státu.

Například dubenecký starosta Jaroslav Huňat vyvěsil na tamní úřad vedle vlajky obce také vlajku Tibetu. „Nesouhlasím s postojem našich ústavních činitelů vůči Tibetu," vyjádřil se dubenecký starosta.

Starosta vyvěsil vlajku Tibetu. Jako vzdor vrcholným politikům

Odmítavé hlasy ale zní regionem ze všech koutů. „Svým ponížením a malostí čtyři nejvyšší ústavní činitelé nejlépe doložili velikost a důležitost dalajlámy. Bylo to nepochopitelně servilní vyjádření," sdělil také poslanec České republiky ze Semil a zastupitel města Jan Farský.

Na sociální síti Facebook se vyjádřil také trutnovský zastupitel Martin Jiránek. „Pro mě je dalajláma jednoznačně jedna z největších osobností současného světa. Jeho myšlenky, citáty a vyjádření oslovují miliony lidí, včetně mě. A myslím, že v jeho životě moc o politiku nejde. Takže se k tomu, že je to pro mě velká osobnost, rád přihlásím, i když mi to může do budoucna zkomplikovat vztahy s Čínou," nabízí svůj pohled Jiránek.

Možná nejdále ale zašel dubenecký starosta. Vyvěšením vlajky na obecní úřad dal jasně najevo, co si o politické garnituře myslí. „Nemám rád komunisty a země, kde neexistuje svoboda. V České republice svobodu máme, můžeme si říkat, co chceme, dělat, co chceme, protestovat. Nemůžu proto souhlasit s tím, když o tohle má být někdo připravený. A lidé v Tibetu o tyto možnosti připraveni jsou. Proto mají moji podporu," vysvětlil Jaroslav Huňat. „Před vyvěšením vlajky jsem se zeptal kolegyně na úřadu, jestli jí to nebude vadit. A vidím, že podporu mám i od lidí napříč vzděláním a profesemi. I když chápu, že s tímto mým postojem někdo souhlasit nemusí," uvědomuje si. „Stydím se za ty, kteří napsali odsuzující prohlášení a naopak prosazují bezmeznou podporu Číny," je nekompromisní.

Zklamaný z postoje vrcholných politiků je ale třeba také Jan Balcar. Ten už od roku 2004 organizuje na Úpicku program k připomínkové akci Vlajka pro Tibet, která na útlak země pravidelně upozorňuje. „Vyjádření je hloupost ze strany vedení naší země, je to komedie, ti lidé se doslova prodali komunistické Číně. Dalajláma je představitel exilové vlády, je to představitel náboženského hnutí, morální symbol, který se propojil s Václavem Havlem, který je zase symbolem naší revoluce," řekl Balcar. „Dalajláma nikdy nezpochybnil celistvost České republiky. I když vím, že samostatnost Tibetu je nyní nereálná, okázalé schvalování čínské politiky, která na tibetském lidu provádí pokusy a sterilizuje tibetské dívky, je hnusné. Ale co očekávat od prezidenta, který je sám okázale hrubý a vulgární," je zklamaný Jan Balcar.

Máme se stydět za to, že si vážíme dalajlamy?

Návštěva tibetského duchovního vůdce dalajlamy způsobila poprask. Tentokrát ovšem ne kvůli jeho myšlenkám. Česká republika si, stejně jako pár dní předtím Slovensko, vysloužila zdvižený prst ze strany Číny. Stručně řečeno: Chcete naše investice, tak si pohlídejte, s kým se potkáváte, protože Tibet patří nám a vy podporujete separatistu. Setkání lidoveckého ministra kultury Daniela Hermana s dalajlamou proto už před schůzkou označil předseda vlády za soukromou iniciativu. Prezident, premiér, předseda Senátu a předseda sněmovny vydali poté prohlášení, kde se od „osobní aktivity" člena vlády distancovali. A ujistili Čínu, že Tibet považují za její součást. Tím rozdělili společnost, jejíž jedna část považuje prohlášení za výraz slabosti až srabáctví, zatímco druhá část mu při představě neohrožovaných čínských investic tleská. S tibetským duchovním vůdcem se setkali i další ministři – Pavel Bělobrádek a Jiří Dienstbier.