Karta se obrací. Zatímco ještě na konci srpna společnost CTP, která začala předloni stavět na okraji Hradce Králové haly bez stavebního povolení, harašila zbraněmi a chtěla hnát hradeckou radnici před soud, teď sama čelí trestnímu oznámení. Nestojí za ním však město Hradec Králové, ale Nadační fond proti korupci. Tomu se nelíbí způsob, jakým chce společnost legalizovat svoji černou stavbu.

Podivné miliony

„Nadační fond proti korupci podává trestní oznámení v souvislosti s jednáním společnosti CTP Invest a společnosti PSG a jejich snahou získat dodatečné stavební povolení k rozestavěné rozsáhlé černé stavbě v Hradci Králové," stojí v prohlášení fondu, který svůj krok mimo jiné odůvodňuje nestandardními postupy společnosti, která se dodatečné stavební povolení snažila získat i za pomoci „finanční injekce" městu. A to hned ve dvou případech. Nejprve společnost CTP nabídla hradecké radnici darování finančních prostředků ve výši 7 milionů korun, aby posléze částku přes svoji subdodavatelskou společnost zdvojnásobila na 15 milionů.

Další dějství nastalo v srpnu 2016, kdy zástupci města obdrželi dopis od společnosti CTP, v němž firma vyčíslila škodu, která jí měla být odmítavým postupem města způsobena, na 8 milionů eur.

Společnost poté vyzvala město k jednání o způsobu náhrady této škody. „Nadační fond proti korupci podává trestní oznámení za účelem, aby policie prošetřila, zda nedošlo k trestnému činu," doplnil ve své zprávě fond.

Developerská firma CTP se k podanému trestnímu oznámení zatím nechtěla příliš vyjadřovat. „Je to pro mě zcela nová informace, a tudíž nevím žádné podrobnosti. Zatím se k tomu nemůžeme vyjádřit. Nejprve si musíme prostudovat text trestního oznámení," řekl Deníku právník společnosti Luboš Zajíček.

I když není trestní oznámení proti CTP iniciativou města, tak i přesto Deníkem oslovení zástupci města tuto iniciativu vítají. „Nabídka firmy, která městu za legalizování černé stavby nabídla patnáct milionů korun, je velmi nestandardní a budu rád, když se v rámci trestního oznámení posoudí, zda se jednalo, či nejednalo o trestný čin," řekl náměstek hradeckého primátora Jindřich Vedlich s dodatkem, že pokud by kterákoliv firma takto postupovala, stal by se z České republiky nakonec Kocourkov. „Firma CTP má po celé republice rozestaveno několik černých staveb. Pokud by nakonec s legalizací v Hradci Králové uspěla, byl by to obrovský a hlavně nežádoucí precedent," dodal náměstek.

V podobném duchu se vyjádřil i zastupitel Adam Záruba. „Zaznamenali jsme signály, že existují právní výklady nabídky zástupců společnosti CTP, které mohou být vnímány jako pokus o úplatek. Jak celá věc dopadne, to se uvidí. V každém případě to bude dobrým příkladem, jak k podobným věcem v budoucnosti přistupovat."

Podle jeho slov signály, že může dojít k podání trestního oznámení, byly už nějakou dobu znát. Ze své pozice umožnění „černé" stavby skladištních hal odmítá a  podobnou iniciativu proti záměrům společnosti CTP uvítal.

S trestním oznámením také souhlasí Aleš Dohnal, aktivista z Kruhu pro občanskou společnost. „Je to typický důsledek jednání společnosti CTP. Od začátku jsem šokován mírou drzosti společnosti. Kromě toho, že sklady začala stavět bez povolení, tak na úřady při žádosti o dodatečné povolení předložila lživé dokumenty. Naopak hradecké zastupitele se snažila dostat na svoji stranu penězi, a když to nevyšlo, začala je vydírat. Je dobře, že policie společensky rizikové jednání developera prošetří," okomentoval včerejší novinku ve vlekoucím se sporu města a developerů.

Podle jeho názoru firma podvedla krajský úřad a v neposlední řadě jejich finanční nabídka vedení města nese znaky úplatkářství.
Další „kolo" řešení celého sporu ohledně rozsáhlé černé stavby proběhne na zasedání zastupitelstva města Hradec Králové dne 27. září tohoto roku.

Fond motivovali lidé

Byli to především nespokojení obyvatelé Hradce Králové, kteří se obrátili s žádostí o pomoc na Nadační fond proti korupci.

„Obrátilo se na nás několik osob z Hradce Králové. Nastínili nám situaci a my jsme jim v dubnu poskytli neoficiální pohled našeho právníka. Poté se na nás začali obracet další nespokojení obyvatelé. Kauzu jsme vyhodnotili a podali podnět na policii, aby celou záležitost prošetřila," uvedl Deníku zástupce Nadačního fondu proti korupci.