Aby vše stihli včas, do výrobního procesu se vrhli už v tomto týdnu. Přípravě specialit věnují celý měsíc. „Letos byl nadbytek vlašských ořechů, a tak jsme mohli nakoupit jádra a cukroví je jak z domácí produkce," informuje nás Bohunka Khunová, která má na starosti expedici.

V dílnách už pracuje třicet let a na předvánoční mumraj je tu zvyklá. Nekonečné plechy se sladkostmi ji neodrazují a troubu zapíná i doma. „Mě to tady vždycky naláká," směje se. „Já už doma nepomáhám, nemůžu cukroví ani vidět. Je to hrozná práce, moc stereotypní, ale co se dá dělat," posteskla si Sabina Jiránková, která je v druhém ročníku oboru cukrář.

Její kolegyně Karolína Medková chystá doma vánoční cukroví s dědečkem, ve výrobně se to prý nechá zvládnout, ale je to fádní. Pro zákazníky tu vytvářejí deset druhů cukroví, stále žádané je linecké, čokoládové třené, vaflové, kokosové, ořechové rybičky, letos je novinkou kávová náplň.

Cukroví se expeduje v kilovém a tříkilovém balení, zájemci si ho mohou objednat v cukrárně U Petrů a v Gernatově roubence. Cena je 220 korun za kilogram.