Nové vládní nařízení se týká obchodů s plochou nad dvě stě metrů čtverečních. Ty budou muset nově mít zavřeno o sedmi státních svátcích, a to 25. a 26. prosince, na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května a také 28. září a října. Na štědrý den budou prodejny moci mít otevřeno maximálně do dvanácti hodin dopoledne.

JIČÍNSKO

I když se některé obchodní řetězce snažily tento zákon obejít, na Jičínsku budete v pátek těžko hledat otevřený market. Ani v jičínské obchodní zóně za Lidlem tomu nebude jinak. Ceduli zavřeno bude mít i obchod s oblečením KIK textil.

„Respektujeme zákon a o státním svátku necháme zavřeno," sdělila jedna z manažerek tohoto řetězce, která rovněž upozornila na to, že KIK nechá svým zaměstnancům volný den. „Někteří kolegové se rozhodli pátek využít pro inventuru. Naše vedení se ale dohodlo, že prodavačky budou mít volno," vysvětlila manažerka společnosti KIK.

OBCHODNÍ DOMY

Nepochodíte ani v obchodním domě společnosti Kaufland, a to ani v malých krámcích, které nejsou součástí potravin. Jejich velikost sice zdaleka nedosahuje plochy dvě stě metrů čtverečních, ale i tak zůstanou v pátek zavřené. „Rozhodnutí je, že ani tyto menší obchody neotevřou, a to z důvodu, že lidé, kteří by si sem šli nakoupit, by chodili i do potravin. Proto bude zavřeno úplně," upozorňuje zákazníky jedna z místních prodavaček.

Ke stejnému rozhodnutí dospěli i v jičínském obchodním domě společnosti Tesco. „Vzhledem k tomu, že nemáme rolety a okolní obchůdky samostatné vchody, centrum bude uzavřeno úplně," říká jedna z vedoucích pobočky.

Potravinový řetězec JIP se rovněž rozhodl nechat své pobočky zavřené. „Žádné výjimky nebudou a zavřené zůstanou i menší obchody naší společnosti," zaznělo z úst jeho manažerky.

HOŘICE

V Hořicích rovněž své zásoby jídla v pátek nedoplníte, až na jednu výjimku, menší obchod Hruška v Žižkově ulici. Jinak obchodníci dodrží zákon a jejich dveře zůstanou zamčené. Nařízení se týká i potravin na náměstí, které mají něco málo přes dvě stě metrů čtverečních. 

Většina prodavaček nové nařízení vlády vítá a je vděčna za den volna navíc. „Ta práce je neskutečně náročná. Nikdo, kdo to nedělal, si to nedokáže představit. Často děláme přesčasy a nikdo nás za to pořádně neocení. Ani se zákazníky to často není jednoduché," posteskla paní Lucie, která dělá prodavačku více jak osm let.

„Nejvíce nás trápí nedostatek lidí. Sehnat dnes šikovnou prodavačku, která by zvládala i více věcí, je téměř nemožné. A vedení to vůbec nezajímá a nedokáže ocenit, co všechno a kolik toho musíme za den obstát. Takže ten den volna je pro nás taková malá odměna," těší se paní Petra.