Potvrdily to v sobotu odpoledne na slavnostním zahájení obě pořadatelské strany. Za město Hronov starostka Hana Nedvědová a za Nipos Praha jeho ředitelka a předsedkyně festivalového výboru Lenka Lázňovská.

Hlavní pořadatelé a pozvaní vzácní hosté se tradičně sešli na schodech Jiráskova divadla. Na úvod si vzala slovo za jednu z pořadatelských stran Hana Nedvědová a slavnostní zahájení začala slovy: „Přelom července a srpna patřil po celých 85 let Jiráskovu Hronovu a doufám, že tomu tak bude i nadále."

Následně přivítala všechny přítomné a jako nejvzácnějšího hosta pozdravila dlouholetého návštěvníka a příznivce festivalu Milana Uhdeho. Při té příležitosti mu také poblahopřála k jeho osmdesátým narozeninám.

Starostka dala prostor i druhé pořadatelské straně, aby se vyjádřila k existenci festivalu se slovy:

„Hlavním důvodem je to, že jako červená nit se od loňského ročníku táhne nejenom Hronovem, ale i amatérskou veřejností otázka, zda opravdu Jiráskův Hronov zůstane u nás v Hronově. Vždy jsme za hronovské pořadatele říkali <jak jinak by to mělo být?>. Přece nebude Jiráskův Hronov v Pardubicích, nebo někde jinde. Myslím, že z tohoto místa by se měl vyjádřit i druhý pořadatel, protože v tomto jsme my ve shodě," vysvětlila postoj města starostka.

S postojem druhé pořadatelské strany předstoupila před mikrofon Lenka Lázňovská.

„Celý rok jsme nezaháleli, ale snažili jsme se vypořádat s problémy s ubytováním a novými hracími prostory. Jsem ráda, že zastupitelstvo Hronova vyjadřuje festivalu podporu. Něco, co má 86 let, už patří k české kulturní tradici a nevím, který blázen by se toho chtěl vzdávat. Jiráskův Hronov opravdu nemůže být ani v Náchodě, ani v Pardubicích. Pokud vám to bude chtít někdo namluvit, tak mu nevěřte," obhajovala svůj postoj na zahájení festivalu Lenka Lázňovská.

Jasnou podporu divadelnímu festivalu vyjadřují také všichni pořadatelé na tričkách s nápisem „Rádi žijem Hronovem, stěhovat se nebudem!"

Slavnostní zahájení zpestřila vystoupením skupina Chůdadlo s vtipnou pohádkou „Drak, Jiří a věž", Dimidimitri z Itálie žonglérským uměním a na závěr zazpíval několik písní ze svého repertoáru Václav Noid Bárta.

Festival zahájilo 1500 červených a bílých balónků, které se vznášely k nebi.