Na úsecích cyklotras, které vedou po stávajících komunikacích především III. třídy, už Správa a údržba silnic (SÚS) Královéhradeckého kraje postupně opravuje povrchy cest. Letos se jedná o opravenou část povrchu mezi Rychnovkem a Českou Skalicí a nově je položen i živičný povrch na katastrálním území obce Provodov-Šonov.

Intenzivně se ale připravují projekty cyklostezek, které bude nutné vybudovat a celou trasu tak propojit.

„V současné době je aktuální příprava cyklostezky z Jaroměře z Jakubského předměstí. Ta povede od řeky přes pole a louky až do Rychnovka. Tento úsek cyklostezky bude kompletně nový, vybudovaný na zelené louce. Tam už je vše vyprojektováno a připraveno na vydání územního rozhodnutí. Chystají se rovněž výkupy pozemků. Jelikož administrativní záležitosti chvíli trvají, tak reálně mohou stavební práce začít nejdříve v druhé polovině příštího roku," vysvětlil starosta České Skalice Martin Staněk.

Po vybudování tohoto úseku cyklostezky už bude kompletně propojena Jaroměř s Českou Skalicí, což cyklisté jistě uvítají.

Mezi další dva projekty, které běží souběžně, patří pokračování cyklostezky z České Skalice na Náchod a také okruh okolo Rozkoše. Upřednostněna je část pokračující na Náchod, jelikož okruh okolo Rozkoše bude českoskalického starosty z hlediska povolení daleko složitější.

„Projekt Kladské stezky chceme projekčně oddělit, aby měl šanci se co nejdříve uskutečnit. Tam by problémy nastat neměly, protože to je pozemkově jednoduché. Zbytek dvacetikilometrového okruhu okolo Rozkoše bude z hlediska povolení složitější, proto jsme ho nechali jako samostatný blok," informoval Martin Staněk.

Na oba projekty je ale už zažádáno na českoskalickém stavebním úřadě a zároveň už je zažádáno i o dotace na projektovou dokumentaci ke stavebnímu povolení a na provádění stavby.

Na úsek propojující Českou Skalici a Provodov, který bude i souběžný s okruhem okolo Rozkoše, už město vypsalo výběrové řízení.

Projekt, který se týká nových objektů, končí zatím nad Provodovem.

Důležitou stavbou bude také podchod pod jednou z komunikací mezi Náchodem a Novým Městem nad Metují. Ten zabezpečí, aby se chodci a cyklisté dostali na druhou stranu silnice. Tento projekt je v současné době podle Martina Staňka asi nejvíce rozpracovaný.

Na přípravě cyklostezek intenzivně pracuje skupina „Budoucnost oblasti vodní nádrže ROZKOŠ", která je složená především ze starostů dotčených měst a obcí. Vedoucím pracovní skupiny je starosta obce Provodov-Šonov Josef Kulek.

TRASA PROPOJÍ ZAJÍMAVÁ MÍSTA REGIONU

Kladská stezka ale nebude začínat v Jaroměři. Dnes už je hotový úsek z Hradce Králové do Jaroměře. Ten dále pokračuje na Kuks.

Z Jaroměře na Náchod povede cyklotrasa po zajímavých místech regionu a bude na ní i několik odboček, které cykloturisty na významná místa zavedou.

Nebude se budovat ale pouze komunikace. Nezapomíná se na odpočívadla a hrací koutky pro děti.