„Toto léto zatím nemáme na Náchodsku hlášené žádné případy vykradení bytu nebo domu, lidé se však budou do svých obydlí po dovolené teprve vracet, tak se může situace rychle změnit," informovala náchodská policejní mluvčí Eva Prachařová.

Podle expertů zloději přešli také na jinou taktiku, výrazně rychleji se i profesionalizují. Díky sociálním sítím si dokáží třeba zjistit více údajů o domácnosti majitele, pomáhají jim také přesné a aktualizované satelitní snímky, pomocí kterých si dokáží vytipovat vybavenější objekty. Bohaté domácnosti prozradí třeba bazén na zahradě nebo více zaparkovaných automobilů.

„Za posledních pět let výrazně klesl počet amatérských zlodějíčků, nyní loupí především recidivisté. A i ti, kteří jsou „nováčky", za sebou mají praxi alespoň dvou sezon," sděluje Jan Krupíř, odborník na domácí zabezpečení a redaktor webu Zamcenydum.cz.

Jan Krupíř se také domnívá, že situaci zlodějům hodně ulehčují sami majitelé, kteří podceňují možná rizika a svůj majetek si nedostatečně zabezpečují.

Důkazem je třeba pondělní případ, který se stal v jednom hradeckém panelovém domě. Na balkon u bytu v prvním nadzemním podlaží v noci vnikl zatím neznámý lapka, který si sem vylezl pro zde uložené pánské jízdní kolo značky Specialized. Dělal však velký hluk, čímž vzbudil majitele, který mu jeho záměr překazil. Zloděj pak utekl. Kolo sice zůstalo dole na chodníku, ale bylo dost poničené. NA ÚŘADĚ NIC NENAŠEL

O tom, že se lupiči neštítí zajít si pro kořist kamkoliv, třeba i do právě rekonstruovaného obecního úřadu, se nyní přesvědčili v Bukovici. Zatím neznámý nenechavec se do opuštěného objektu vloupal zřejmě v domnění, že tam něco zajímavého najde. Asi byl zklamán, když zjistil, že je budova zcela vyklizená. Prošmejdil dokonce i sklad hasičské techniky, ale nenašel zhola nic. Při pátrání nicméně poškodil několik dveří.

„Neznámý zloděj způsobil škodu ve výši téměř 6 tisíc korun a hrozí mu až dvouletý trest odnětí svobody nebo trest peněžitý," poznamenala k případu mluvčí Eva Prachařová.