Pokud bude počasí přát, již za několik týdnů by se po sjezdovkách mohli prohánět milovníci zimních sportů. Lyžařská střediska jsou na ně připravena. Některá z nich na letošní sezonu chystají novinky a někde se mohou lyžaři připravit také na zdražení.

„Mírně jsme zdražili s ohledem na několik nových investic do střediska, které zvednou celkový standard nabízených služeb. Navýšení ceny je zhruba šest procent. Celodenní permanentka tak vyjde na 520 korun pro dospělého v hlavní sezóně," prozradil Jan Duffek, ředitel ski centra v Říčkách v Orlických horách.

Naopak například v Deštném zůstanou ceny na loňské úrovni, jak prozradil Petr Prouza, který vede místní lyžařský areál. „Ceny zůstanou na úrovni loňské sezony. Denní jízdenka stojí 460 korun v hlavní sezoně, 340 korun pro děti v hlavní sezoně, oblíbená dvouhodinovka zůstává na 260 korunách a děti do šesti let jsou zdarma."

Lyžaři si letos nepřiplatí ani ve středisku v Bartošovicích v Orlických horách. A zdražovat nebudou ani ve středisku v Sedloňově.

„Nepředpokládám, že by šly ceny pohonných hmot nahoru o tolik, jako před dvěma sezonami. Zdražovat letos nebudeme," prozradil jeho provozovatel Václav Sameš. V ceně skipasů se totiž i zde odráží nejenom nákup nových technologií, ale také cena benzínu a nafty.

V létě se nenudili

Jako každý rok, tak i letos investují provozovatelé ski center nemalé prostředky do obnovy techniky, ale také rozšíření svých služeb. „Rozšířili jsme sjezdovku v areálu Marta 2. Podařilo se také vystavět platformu hlavního skoku Your parku," popsal Petr Prouza.

V Deštném se podle jeho slov navíc podařilo zrekonstruovat půjčovnu a servis. Nakoupily se moderní technologie a také nové vybavení.

„Investovali jsme do zasněžovacího systému, nakoupili nová koncová zařízení a modernizovali čerpací stanici," dodal s tím, že lyžovat v Deštném je fajn. Pod sjezdovkami se parkuje zadarmo, je zde skvělé zázemí a školička pro děti. Freestyloví nadšenci a snowboardisté se zase vyřádí v Your parku. Ostatní si mohou vybrat z pěti sjezdovek různých obtížností. Lyžuje se tu i večer a skvělá je i úroveň dalších služeb například stravování. Novinky však čekají na milovníky zimních sportů také v Říčkách. Došlo tu k rozšíření sjezdovek na komfortní a bezpečnou šíři, vznikl nový prostor pro lyžařskou školu s moderním technickým vybavením.

„Pochlubit se můžeme novým odbavovacím systémem a kompletní rekonstrukcí hygienického zařízení. Jezdit k nám se vyplatí, protože můžeme nabídnout tři rozšířené sjezdovky různých obtížností, které jsou v případě potřeby zasněžovány moderním systémem výroby umělého sněhu. Kompletně jsme přestěhovali výukový prostor pro lyžařskou školu, který bude disponovat pohyblivým pásem, kolotočem a dalšími komponenty pro moderní způsob výuky," popsal Deníku Jan Duffek.

Připraveny jsou nové rodinné tarify. A díky novému odbavovacímu systému bude průchod turnikety pohodlnější a rychlejší. Jízdenky bude možné koupit online, čímž se lyžaři vyhnou dlouhým frontám u pokladen.

„Nově se stáváme také testovacím centrem Dynastaru, což oživí nabídku půjčovaného vybavení. Máme kvalitní sjezdovky, velmi dobré zázemí a služby, spoustu doprovodných akcí po celou sezónu a stále příznivé ceny," dodal Jan Duffek.

Vody je málo

K úpravám došlo také ve středisku v Sedloňově změn se dočkala sjezdovka, ale také osvětlení či bufet.

„Máme stroj na výrobu umělého sněhu. Problémem však může být nedostatek vody, letošní rok byl opravdu suchý, některé horské potoky mají vodu po kotníky. Pak také pochopitelně musí mrznout. Je to zkrátka o počasí a o přírodě," vysvětlil Václav Sameš a dodal, že i v Sedloňově se parkuje zadarmo.

Rozšířenou školičkou a novým vybavením půjčovny se chlubí ski areál Nella v Bartošovicích. „Navíc jsme koupili novou rolbu, takže sjezdovky budou udržovány ještě lépe," řekl provozovatel střediska Jan Sotona.