Konzumace „mléka starců" má prý v malém množství příznivý vliv na cévní systém, srdeční činnost, trávící ústrojí, nervovou soustavu. Pozadu však nezůstává ani přírodní jablečný mošt, jehož konzumace je v posledních letech na vzestupu.

Jak praví stará lidová moudrost, jedno jablko denně vás může ochránit před mnoha neduhy stejně jako jablečný mošt. V Radimi zahájili zpracování jablek už 26. září a lisovat vyzrálé plody tu budou zatím každou sobotu v době od 8 do 12 hodin. Zájem veřejnosti je velký, za litr moštu z vlastních jablek zde zaplatíte 3,50 korun.

Do bělohradské moštárny se už musíte objednat. „Máme naplněno na další dvě soboty, Počítáme, že lisovat budeme do prosince," sdělil Deníku za bělohradské zahrádkáře Pavel Haman.

Jablka se nejdříve myjí, pak drtí, hmota se následně přendá do lisu, z něhož už vytéká voňavá lahodná šťáva. Ta vydrží v chladničce dva týdny, další možností je její zamrazení a nebo zavaření. Zájemci tu platí za kilogram zpracovaných jablek, a to 3,60 korun. Nádoby si musí zákazníci donést. „Máme vlastní zahradu a mošt stačíme vypít čerstvý. Čtrnáct dnů vydrží, pak už je jako burčák," dělí se s námi o své zkušenosti Marek Lánský.

Mošt vydrží v ledničce v pet-lahvích čerstvý kolem dvou týdnů. Je možné jej také sterilovat a uskladnit na chladném místě – pak může vydržet bez zkvašení až do jara.

K moštování letos přispěla špatná úroda jablek, na které se podepsalo sucho. Ovoce je sice vyzrálé, ale malé. Místo na pulty obchodů tak musí pěstitelé část úrody poslat na průmyslové zpracování a do moštáren, protože na pult mohou jablíčka minimální velikosti šest a půl centimetru.

Spousta zahrádkářů ovoce nabízí jako „mošťák," kde se výkupní cena pohybuje kolem dvou korun za kilogram. Řada z nich ale raději zamíří s malvicemi do moštáren a odměnou je jim čerstvý produkt z vlastní zahrádky. „Pozitivní zpráva pro spotřebitele je, že díky sluníčku a vysokým teplotám mají jablka velmi vysoké obsahy cukru a chuťová kvalita bude vysoká. To platí i o švestkách, které v těchto dnech míří do palíren," říká předseda ovocnářské unie Martin Ludvík.