„Nevím proč se u nás ze všeho v praxi běžně fungujícího dělá problém. Já osobně tento krok vítám 
a chválím," říká k plánované novince ministerstva zemědělství ředitel chlumeckého rybářství Ladislav Vacek.

Upozorňuje na to, že časově omezené rybářské licence v zahraničí fungují úplně bez problému. „Když jsem byl například rybařit 
v Maďarsku, zakoupil jsem si týdenní licenci přímo 
u příslušného provozovatele revíru, který jsem chtěl navštívit a bylo vyřízeno. Nevím, proč by to stejným způsobem nemělo fungovat i u nás," dodává.

Někteří mají strach

Řada rybářů a odborníků ale podobný názor nesdílí. Někteří se obávají toho, že tímto krokem dojde 
k drancování našich řek 
a rybníků. Chytat totiž bude moci kdokoli bez jakýchkoli odborných znalostí.

I v tomto případě ale podle Ladislava Vacka můžeme využít příkladu a zkušeností ze zahraničí. „Ve Španělsku se za porušení pravidel při rybolovu ukládá pokuta 60 až 2 tisíce eur a pokud pachatel s policisty nespolupracuje nebo je vulgární, přijde kromě peněz i o rybářské vybavení, které  mnohdy vyjde dráž než třeba osobní automobil," podotýká šéf chlumeckých rybářů s tím, že v některých případech se porušení pravidel řeší zákazem vstupu do země nebo soudem.

Mimo to si podle něj běžný návštěvník většinou nedovolí víc než drobný přestupek, který je navíc mnohdy způsoben nedostatečnou jazykovou vybaveností. „Pokud to nejsou tlupy jedoucí drancovat vodu pro maso a nebo místní organizované zlodějské bandy. To ale kontrolní činitelé zvládnou bezpečně odlišit," myslí si Ladislav Vacek.

Přísnější tresty

Celkově je podle něj vymahatelnost práva v České republice velmi benevolentní, a to se odráží i na situaci 
v českých rybářských revírech. „Místo, aby se zloděj potrestal takovým způsobem, že to bude mít preventivní a odstrašující účinky, které povedou k výchově k slušnosti a respektu vůči pravidlům a soukromému majetku, tak se raději zpřísní pravidla, což vede jen k omezování slušných lidí," dodává.

Příští sezona

Na fungování novinky 
v podobě vydávání krátkodobých povolenek si u českých řek a rybníků budeme muset ještě počkat. Ministerstvo zemědělství ji chystá zavést příští sezonu. Jestli se vyplní varovné scénáře skeptiků nebo naopak potvrdí slova příznivců této změny, se teprve ukáže.

Rybářem bez zkoušek. Je to hazard s revíry?

Východní Čechy /PRO A PROTI/ - Může to být neškodná úprava. Nebo také těžký masakr našich vod. Novinka příští rybářské sezóny budí emoce. Kdokoliv si bude moci koupit oprávnění k rybolovu na 30 dní bez ohledu na to, jak umí zacházet s rybou, která je podměrečná a musí zpět do revíru. Nájezdy legalizovaných pytláků nebo cizinců, kteří nebudou muset splnit žádné kvalifikační testy a prakticky si jen koupí licenci, se na březích rybníků 
a řek stanou samozřejmostí. Rybáři mají obavy a ptají se: Kdo revíry ohlídá? Bude dost porybných? To jde Českému rybářskému svazu jen 
o příjem z prodeje povolenek? Jeho představitelé ovšem říkají: Klid, jen zjednodušíme výdej povolenek a žádné masakry nedopustíme.

Alexander Šíma, předseda Českého rybářského svazu:

Tlak na odstranění naší byrokracie přicházel zejména z ciziny od našich uživatelů revírů, kam cizinci nejčastěji míří, tedy z jižních Čech. Pokud k nám chce někdo z ciziny přijet za rybářským vyžitím, nejsou to (jistě až na výjimky) amatéři, ale zkušení rybáři. Doklady vydané 
v jejich mateřské zemi jsou jim však u nás často k ničemu.

Bude to u nás tak, jak je tomu v celé Evropě. Rybářský lístek si lze ve většině zemí pořídit v obchodě se sportovním zbožím (jako ve Francii), často také třeba na benzinkách a podobně. Z obsáhlého průzkumu, který jsme i za pomoci Evropské rybářské federace provedli, vyplynulo, že pouze ve Švýcarsku vyžadují pro vydání licence zkoušky odbornosti a v několika málo zemích je pak vyžadují 
k dlouhodobým rybářským lístkům. Že by tyto země přehlížely potřebu ochrany jejich vod před nevyškolenými a neprověřenými rybáři? Důvody, které vedly naše zákonodárce při schvalování zákona o rybářství 
k zavedení podmínky kvalifikačních předpokladů, nejsou zřejmé; ani důvodová zpráva k zákonu je relevantně nevysvětluje.

Až do března 2004 přitom nebylo nikdy třeba k získání rybářského lístku jako jakési licence státu (prostředky za ně získané také nejdou zpět do rybářství, ale jsou příjmem veřejných rozpočtů) prokazovat kvalifikační předpoklady. Tento lístek totiž ještě neopravňuje nikoho k samotnému rybolovu.

Zájemce o lov musí mít ještě platnou povolenku, vydávanou uživatelem revíru, který je za hospodaření v rybářském revíru odpovědný. Tedy také za to, že povolenku vydá jen tomu, kdo je rybolovu znalý a kdo bude respektovat zákonem a rybářským řádem stanovená pravidla. Ostatně kontrolovat to je povinna rybářská stráž.

Takže shrnuto: Toto opatření umožní zejména cizincům využít při jejich krátkodobých pobytech v Čechách a na Moravě možnosti rybolovu, posílí se tím atraktivita České republiky i z hlediska cestovního ruchu, nezanedbatelné jsou také příjmy uživatelů revírů za vydané povolenky. A to aniž by zde byla vskutku důvodná obava, že tím naše rybářské revíry utrpí.

Jiří Louthan, šéfredaktor rybářského magazínu ČasNaRyby.cz:

Třicetidenní rybářské lístky jsou patrně nevyhnutelnou záležitostí, která dříve či později musela dorazit i nám. Bohužel je to však novinka, která bude mít hned několik negativních dopadů na revíry, rybáře i ryby samotné.

S nárůstem zahraničních rybářů na březích našich revírů můžeme očekávat zvýšené rušení klidu, drancování vod a rozhodně nárůst přestupků proti rybářskému řádu.

Pro tento názor jednoznačně hovoří zkušenosti našich rybářů 
z příhraničních oblastí České republiky, ale také z jejich výprav do zahraničí, kde se setkávají se zavrženíhodným chováním rybářů 
z některých konkrétních evropských zemí.

Hlasité pitky u vody do ranních hodin, braní podmírových ryb, nedodržování jejich povoleného počtu – to nejsou aktivity, nad kterými by čeští rybáři pouze mávli rukou.

Navíc, nezapomeňme, že řada prohřešků bude páchána cizinci vlastně nevědomky. Prut se dostane do ruky i lidem, kteří v životě ryby nelovili, neprošli žádnými zkouškami ani neměli učitele, který by je do poctivé rybařiny zasvětil. Jak asi bude zacházet 
s úlovkem živé ryby někdo, kdo má pouze za „povinnost" si přečíst náš rybářský řád? Nepřijde mi ani fér, že na jedné straně musíme my řadoví rybáři skládat zkoušky a najednou tu může lovit kdokoli, kdo si prostě zaplatí konkrétní lístek.

Ale abychom nekritizovali pouze budoucí zahraniční rybáře u nás, umím si představit, že i naši občané vymyslí, jak zužitkovat třicetidenní lístky ve svůj prospěch. Například tak, že si nový typ lístku koupí pro svou několikatýdenní výpravu na někoho z rodiny, aby mohl mít dočasně k dispozici čtyři pruty k lovu namísto dvou. Vůbec se netěším na to, co nám třicetidenní lístky přinesou, a mohu snad jen konstatovat, že bych se ve svém odhadu jeho negativ velice rád mýlil.

Jiří Humplík