Financování zajímavých projektů, které mohou lidem něco atraktivního nabídnout, není jednoduché. S nedostatkem peněz se i přes dotační podporu města a kraje potýkají také trutnovští bikeři. Síť trailových tratí, která třetím rokem vzniká v okolí Čížkových kamenů, vstoupila proto do světa takzvaného crowfoundingu. Jde o systém komunitního financování na portálu Hithit, v němž skládají příznivci finální částku po malých či větších obnosech za odměnu.

„Lidé nyní konkrétně přispívají na dostavbu Kozího trailu, který má již nyní 3 kilometry, ale do finální podoby mu ještě zhruba dva kilometry chybí," přiblížil systém Jan Rejl ze spolku Trutnov Trails. Včera odpoledne byla na Hithitu vybraná částka ve výši skoro 115 tisíc z finálních 125 tisíc korun. Přispělo 185 lidí a do konce projektu zbývá dneškem počínaje ještě 16 dní. „Věříme, že se podaří Kozí trail tímto způsobem zafinancovat. Pokud by se částka do termínu nenaplnila, peníze bychom nedostali a lidem, kteří přispěli, by musely být částky vráceny. To by byla velká škoda," konstatoval Jan Rejl.

Crowfounding: Na síť stezek bikerů přispívá veřejnost

Stavbu tratí mají u Lhoty na bedrech členové Trutnov Trails. Nadřou se. Tahají kameny, kopou, hrabou, zkrátka na Čížkových kamenech makají dobrovolně a peněz je málo.

„Proto jsme se rozhodli vyzkoušet komunitní financování crowfounding. Lidé, kteří stavbu Kozího trailu podpoří, mohou získat zajímavé odměny. Jsou odstupňované podle vložených částek. Za tisícikorunový dar mohou třeba absolvovat jednodenní bike academy pod taktovkou certifikovaného instruktora Dušana Mihalečka," přiblížil probíhající projekt Jan Rejl.

Nutno podotknout, že spolek Trutnov Trails získal letos dotaci od města ve výši 385 tisíc korun. „Část z této sumy putuje na úhradu práce na úseku, který pro nás v květnu natrasoval Čechokanaďan Tomáš Procházka, stavitel nejslavnějších tratí v bike parku Whistleru. Zbytek použijeme na údržbu a dobudování tras v rámci letošního roku. A samozřejmě budeme žádat o dotace na stavbu dalších," řekl Jan Rejl. Zájemci si mohou jízdu vyzkoušet, a to na šestnácti kilometrech tratí. K mání jsou i ty, při nichž už hodně stoupá adrenalin. Nejtěžší je Whistler sekce (Trail pod jeskyňkou). Adresa projektu: www.hithit.com/cs/project/2165/dostavme-kozi-trail-na-trutnov-trails.