Sotva na konci června opustili školní budovy školáci, obsadili je řemeslníci. Ti mají pouhé dva měsíce na to, aby zas v září mohly děti nastoupit do zkulturněného prostředí.

V plném proudu je dnes i největší letošní investiční akce Hronova – budování nové školní jídelny zdejší základní školy. Rekonstrukce vyjde město na více než deset milionů korun. Aby se tady vše potřebné pořídilo udělat, musela se omladina vzdát obědů už poslední dva týdny před prázdninami.

„Všichni se moc těšíme, ale nejvíce asi personál kuchyně. Poprvé bude mít základní škola své vlastní stravovací zařízení. V minulosti byla vždy na někom závislá," uvedla ředitelka školy Věra Řehůřková.

Kuchyň s jídelnou převzala základní škola vloni po zkrachovalé hotelovce. Vybavení a stav instalací byl však již v havarijním stavu, vaření bylo hygienou povoleno pouze na rok.

Rekonstrukce sociálního zařízení v Polici nad Metují.Zdroj: archiv školy

V Polici se vyměňuje sociální zařízení

Rozbourané je rovněž sociální zařízení na druhém stupni Základní školy v Polici nad Metují. Škola byla otevřená v roce 1981. Od té doby bylo sociální zařízení původní a už dosluhovalo. Nejen, že bylo neestetické, ale i na hranici únosnosti z hygienického hlediska. Kompletní výměny se dočkají i odpady.

„První stupeň potřebuje rekonstrukci také, ale jelikož by to byla záležitost přesahující šest milionů, tak je to rozdělené na dvě etapy. Byť budova prvního stupně je starší, tak paradoxně horší situace je na druhém stupni. Práce je potřebné pořídit udělat přes letní prázdniny, kdy na škole nebudou děti," informovala Ida Jenková, starostka Police nad Metují.

Firma se do rekonstrukce pustila s elánem, a jelikož ji jde práce od ruky, tak se současně rekonstruuje i sociální zázemí u tělocvičny základní školy. To je v provozu od roku 1982 a je poměrně hodně namáhané.

„Firma se opravdu snaží. Má ale velké problémy s dělníky, kterých je nedostatek. Dnes už nikdo nechce dělat ani za peníze. Firma nabízí slušné finanční ohodnocení, a ani to nikoho neláká. Snažíme se proto vypomoci s místními lidmi, jak to jde," posteskla si starostka.

Buduje i Kostelec

Do oprav a rekonstrukcí se pustili i v Červeném Kostelci. Přes milion korun spolkne celková rekonstrukce služebního domku na učebnu bicích nástrojů, za téměř 200 tisíc se opravuje i sociální zařízení pro zaměstnance v mateřské škole Větrník. Skoro sto tisíc bude stát zase nová vzduchotechnika ve školní jídelně a přes půl milionu oprava fasády a sanace zdiva na školní jídelně ve Lhotě.

Do celkové rekonstrukce školní kuchyně v hodnotě okolo 650 tisíc korun se pustili také v mateřské škole v Olešnici. Na čtvrt milionu korun přijdou opravy podlah v pěti třídách a sborovně základní školy, stejná částka připadne i na rekonstrukci osvětlení ve třech třídách, sborovně a na  chodbách. Všude se i vymaluje.

Opravuje se i jinde

Do opravy střechy a rekonstrukce kotelny se pustili také v Jaroměři na základní škole Boženy Němcové. A pozadu nezůstávají ani školy zřizované krajem. Přes letošní letní prázdniny probíhá kompletní rekonstrukce kotelny například na Střední průmyslové škole v Hronově. Tam budou proinvestovány téměř tři miliony korun. „Stará kotelna už je kompletně vybouraná. Nyní tam pracují zedníci a po nich se začne montovat kotelna nová. Práce jde všem od ruky a tak by daný termín dokončení neměl být ohrožen," řekl Zdeněk Netík ze SPŠ.