Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na Základní škole Komenského vařili světovou kuchyni

Nové Město nad Metují - Provozovatel školní jídelny Základní škole Komenského v Novém Městě nad Metují vyslal ve dnech 1. a 2. října do Nového Města zahraniční kuchaře původem z Thajska. Ti připravili pro děti typická jídla tradiční thajské kuchyně.

7.10.2015
SDÍLEJ:

KUCHAŘI Z THAJSKA vařili školákům v Základní škole Komenského v Novém Městě.Foto: Eva Kupková

Ve čtvrtek měli školáci možnost ochutnat Phad That Kai (rýžové nudle s kuřecím masem a arašídy, tofu, sojové klíčky), v pátek bude na jídelníčku Khao Moo Deng (červené vepřové maso s omáčkou hoisin a jasmínovou rýží).

Pro děti připravoval jídlo rodilý thajský kuchař pan Vongphachanh Lianphoukham, kterého všichni kolegové oslovují zkráceně jako „pan Vong".

„V Čechách pracuji jako kuchař již sedmým rokem. Od září do června jezdím po českých základních školách, kde dětem vaříme thajská jídla. Jsem velmi rád, že i když je to kuchyně značně odlišná od české, děti ji vítají a naprosté většině z nich připadají naše jídla zajímavá a chutná.", uvedl pan Vong.

Jídelna každý den nabízí výběr ze tří jídel, která si volí každý až při příchodu do jídelny. Ukázky jídel jsou naservírovány ve vitrínce u vstupu. Zde každý školák přesně vidí, jak které jídlo vypadá a co si pod jeho názvem představit.

„Thajskou kuchyni jsme zařadili jako zpestření pro děti i návštěvníky naší jídelny. Naše snaha o občasné netradiční vaření se u našich strávníků setkává s kladnými ohlasy. Dnes měly děti objednáno celkem 300 obědů, z toho zvolilo 220 jídlo připravené panem Vongem.", uvedla Ivana Čápová, vedoucí školní jídelny. Dále doplnila: „Thajská kuchyně je velmi specifická na suroviny a my sami bychom takové jídlo vařili jen velmi obtížně. Pan Vong si s sebou přivezl například veškeré bylinky, které pro přípravu thajských jídel potřebuje. I omáčky, které používá k dochucení, jsou velice specifické, mají zvláštní složení i způsob použití. Proto je rodilý thajský kuchař ideální volba."

Většina dětí jídlo snědla do posledního sousta a nebylo výjimkou, že si chodily i přidávat. „Bylo to vynikající a už se těším na zítra!" ohodnotila čtvrteční oběd Emily Hoňková z 1. třídy. Stejné jídlo ochutnal i ředitel školy, Mgr. Vladimír Milt a dodává: „Jako ředitel školy tuto aktivitu provozovatele jídelny vítám a jsem velmi rád, že patří k nejlepším školním jídelnám v širokém okolí".

Eva Kupková

Autor: Redakce

7.10.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Pavel Sousedík u zlínského krajského soudu. Zproštěn viny.
6

Hrozilo mu dvanáct let za šíření HIV. Soud ho zprostil viny

Ponorka A.R.A. San Juan
AKTUALIZOVÁNO
1 4

Bouchání do stěny. Námořnictvo možná zachytilo ztracenou ponorku

Rozhovor s Novotnou? Zdvořilost, šarm a jasné názory

Jemná, zdvořilá a distingovaná dáma. Tak působila Jana Novotná letos na jaře, když poskytla rozhovor několika médiím včetně Deníku. Novináře přivítala svým typickým úsměvem a v elegantním krátkém sestřihu.

Slovenský talent Jozef Karika láká do temných hvozdů

Po Strachu přichází Trhlina. Nakladatelství Argo pokračuje ve vydávání knih mimořádného slovenského talentu Jozefa Kariky a po loňském hororu Strach servíruje další šílenstvím prodchnuté dobrodružství ze slovenských hor. Na Strach navíc kniha přímo navazuje. Nikoli však tak, jak by si mohl čtenář myslet.  

Blázni, nebo hrdinové? Názory mladých Japonců na piloty kamikaze se různí

Za druhé světové války tisíce japonských dobrovolníků narukovaly k pilotům kamikaze. Ti se pak s letadly plnými výbušnin vrhali střemhlav na spojenecké lodě. Současná anketa britské stanice BBC ukazuje, že díky vlivu nacionalistů se sebevražední letci v očích nové generace opět stávají hrdiny.

Opravdu nejde o vtip: londýnské autobusy by mohly jezdit na kávu

Americká stanice CNN přišla se zdánlivě úsměvnou zprávou. Známé dvoupatrové autobusy v Londýně možná už brzy budou jezdit na nové biopalivo, jehož základní složkou je kávový olej.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT