Nárůst však již není tak razantní jako v lednu, kdy se počet nezaměstnaných proti prosinci zvedl o 2090 osob. Údaje o nezaměstnanosti dnes zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Loni v únoru nezaměstnanost činila 6,1 procenta, nezaměstnaných tedy bylo o 3723 méně než nyní.

Zástupkyně ředitele krajské pobočky Úřadu práce v Hradci Králové Mária Paclíková dnes ČTK řekla, že v březnu by mohla nezaměstnanost v kraji stagnovat. „Mírné, a zřejmě jen dočasné, zlepšení se dá očekávat v dubnu a dalších měsících díky sezonním pracím," řekla.

Podniky podle ní v únoru úřadům práce v kraji nenahlásily žádné hromadné propouštění a úřady ani nemají zprávy o tom, že by se někde hromadné propouštění čekalo. Do evidence nezaměstnaných však podle Paclíkové přicházejí například drobní podnikatelé, kteří kvůli nedostatku zakázek přerušují své živnosti.

Uchazečů o zaměstnání, kteří mohli okamžitě nastoupit do zaměstnání, pracovní úřady v hradeckém kraji na konci února evidovaly 27.005, což bylo o 401 více než na konci ledna.

Nezaměstnanost v kraji v únoru vykázala vzestup osmý měsíc po sobě. Firmy se v posledních měsících zbavovaly stovek zaměstnanců a propouštění bylo větší než po vypuknutí hospodářské krize v roce 2008. Propouštění na konci loňského roku oznámily například firmy OCZ Vrchlabí, Treves Dvůr Králové nad Labem či družstvo Sněžka Náchod. Před krizí, v červnu roku 2008 bylo v kraji nezaměstnaných pouze 11.715.

Nezaměstnanost stoupla v únoru v okresech Hradec Králové, Rychnov nad Kněžnou a Trutnov. Stagnaci na lednových hodnotách vykázaly Jičínsko a Náchodsko. Nejvyšší nezaměstnanost je na Trutnovsku, kde dosáhla 8,7 procenta. Nejnižší míra nezaměstnanosti s hodnotou 6,6 procenta je stále na Rychnovsku, kde působí závod automobilky Škoda Auto. Stejnou míru jako Rychnovsko vykázalo v únoru i Jičínsko.

Nabídka volných míst v kraji v únoru klesla na 1401 z lednových 1442 míst. Například před pěti lety bylo v nabídce přes 6000 míst. Nynější údaj o volných místech však nemá takovou vypovídací hodnotu jako do konce roku 2011, protože podniky od loňského roku už nemají povinnost volná místa hlásit.

V mezikrajském srovnání má hradecký kraj čtvrtou nejnižší míru nezaměstnanosti. Nižší je v Praze a v Plzeňském a Středočeském kraji.

V celé ČR se v únoru nezaměstnanost zvýšila na 8,1 procenta z lednových osmi procent. Bez práce bylo 593.683 lidí, meziměsíčně o 7874 více. Oproti loňskému únoru přibylo 51.998 nezaměs­tnaných. Analytici růst na 8,1 procenta očekávali.

Údaje o nezaměstnanosti se od ledna počítají podle nové metodiky, která stanovuje podíl nezaměstnaných na veškerém obyvatelstvu ve věku 15 až 64 let. Dříve uváděná míra nezaměstnanosti se počítala jako podíl nezaměstnaných pouze na práceschopném obyvatelstvu a její hodnota byla proti nynějšímu údaji vyšší asi o dva procentní body.