Závody trvají po celý tento týden. Start i cíl se odehrává na letišti ve Velkém Poříčí, odkud se pětadvacet historických dřevěných kluzáků, vyrobených v 60. letech minulého století, vydává na jednotlivé trasy. Na nich je třeba získat co nejrychleji potřebné body.

Součástí je i doplňkový závod o „Pohár Petra Fialy". V něm si měří síly celkem 17 závodníků. Jejich větroně jsou novější, plastové. V letošním roce soutěží i čtyři posádky z Německa.

„Podmínky nejsou ideální, ale létat se zatím dá. Jen po sobotním zahájení počasí nedovolilo vyhlásit první disciplínu," řekl včera na letišti ve Velkém Poříčí sportovní komisař závodů Antonín Teichmann z Aeroklub Hronov. Poznamenal, že vlivem počasí se některým závodníkům může přihodit, že do cíle nedoletí a skončí na jiném letišti či poli.

„Je to o umění pilota, jak dané podmínky využije," poznamenal Teichmann a dodal, že létání v těchto letadlech není nebezpečné. Piloti jsou zkušení a vědí, co mají dělat. „Pro pojišťovny to sice je rizikový sport, ale nehody rozhodně nejsou na denním pořádku, jako třeba na silnicích," zdůraznil.

Mezi účastníky Orlíkovských přeháněk jsou i letos piloti z Náchodska. Například z Aeroklubu Hronov jich je zhruba pět, z toho reprezentantka České republiky Klára Teichmannová. Dalším tamním členem je úspěšný David Mach.

„Na letišti panuje příjemná atmosféra. Piloti zde při našich závodech tráví svoji dovolenou. Tyto závody sice nejsou mistrovstvím republiky či světa, ale mají svoji patnáctiletou historii a piloti se na ně rádi vracejí. Jakmile jeden ročník skončí, hned se hlásí na ten příští," dodal s úsměvem Antonín Teichmann a poznamenal, že se závody konají pod záštitou Královéhradeckého kraje.

Na startu se včera s mapou v ruce připravovala i jedna z pravidelných účastnic Šárka Lochová ze Šumperka. Přijela už po jedenácté. „Jsem spíše rekreační pilot, ale vracím se na toto místo velmi ráda. Je tady báječná atmosféra a závody mají díky historickým kluzákům nádech nostalgie starých časů," ocenila odvážná žena. K tomuto nezvyklému koníčku ji kdysi přivedl tatínek, jenž mu také propadl.

„Na létání se mi líbí kolektivní duch. I když létáte sami, letadlo se samo z hangáru nevyndá, ani bez pomoci nevzlétne. Jsou k tomu potřeba lidi," vysvětlila a doplnila: „Mám ráda i to odpoutání se od země, kdy tam dole necháte všechny starosti a problémy."

Létání se neuvěřitelných zhruba šest desítek let věnuje i Jaroslav Tylš z Náchoda. Připomenul, že dřevěné „Orlíky" létají průměrnou rychlostí okolo 90 až 100 km za hodinu a vznášet se mohou i několik kilometrů nad zemí. Prozradil i takovou perličku letošních závodů, kterou byla návštěva mužů zákona. „Někdo jim zřejmě nahlásil, že se piloti posilňují alkoholem. Policisté namátkově zkontrolovali zhruba deset pilotů a nic takového se nepotvrdilo," ujistil a už se pomalu chystal na další let.

Hronovské Orlíkovské přeháňky potrvají až do soboty, kdy se vyhodnotí a ocení ti nejúspěšnější.