Statik totiž stav označil za havarijní a řidiči se museli vydat na komplikované objízdné trasy. Pracovníci královéhradeckého Ředitelství silnic a dálnic urychleně vzali běh věcí do rukou. „Most je potřeba podepřít a sešroubovat prasklou opěru," přiblížil pro Deník 20. dubna mostní technik Michal Peš a uvedl, že do poloviny května by mohl být stěžejní most opět uveden do provozu pro veškerou dopravu. V neděli večer na zpevněný most skutečně vyjela první auta. Provoz je garantován do 30. dubna příštího roku v režimu kyvadlové dopravy s předností vozidel jedoucích ve směru ke kostelu.

Odšpuntováno. Most v Bukách je funkční

Kromě řidičů se díky zprovoznění mostu v Mladých Bukách od neděle radují i lidé, kteří musí dojíždět do jiných koutů regionu za zaměstnáním. Od včerejšího rána se totiž na své obvyklé linkové trasy vrátily také autobusy a už fungují podle standardního jízdního řádu. Nedělním večerem došlo také ke zrušení provizorní objezdové trasy, která vedla přes mostek od zbouraného Labužníka směrem ke kostelu. Mohli ji však využívat pouze místní řidiči, kterým povolenky vydal městys Mladé Buky jen na dobu uzavření mostu.

Největší omezení čekají řidiče na Vrchlabsku

Kde vloni skončili, letos silničáři pokračují. S dopravním omezením je třeba počítat především v Čisté u Horek a ve Vrchlabí. Žádné větší renovace na nových úsecích letos nezačaly a nezačnou.

LABYRINT OBJÍŽDĚK

Problém zmíněných míst je především ve vytíženosti. Obě totiž leží na trasách směřujících ze středních Čech do Krkonoš. Navíc systém objízdných tras je zejména u Čisté hodně složitý. „Ve směru Trutnov – Jičín musí auta nad 30 tun přes Vrchlabí a Jilemnici, nad 3,5 tuny uhnou v Chotěvicích na Hostinné a Kunčice. Osobáky odbočí v Dolní Kalné na Bukovinu a Studenec, v opačném směru ale musí jet ze Studence na Horní a Dolní Kalnou," nastínil trasy starosta Čisté Ladislav Jiřička.

Ve Vrchlabí se situace rychle mění, aktuálně je od včerejška otevřený zrekonstruovaný úsek ulice Nádražní mezi kruhovými objezdy na mostě a u autobusového nádraží. Do konce července budou za plného provozu probíhat dokončovací práce. Silnice z Dolní Branné do Vrchlabí bude zavřená do konce října. Při příjezdu k horám je nutné ještě počítat s komplikacemi v Nové Pace, kde se v exponovaných časech rychle tvoří kolony.

Najde se i několik menších omezení. V Trutnově je třeba počítat s krátkou objížďkou v Horním Starém Městě, pracuje se i na rušné ulici Polská, tady je ale pouze zúžená vozovka v obou směrech.

PŘÍŠTÍ TÝDEN ZMĚNA

Ve Dvoře Králové prvními omezeními prošlo Benešovo nábřeží, kde dopravu řídí semafory. Už brzy ale přijde na řadu silnice ve směru na Choustníkovo Hradiště. Její rekonstrukce má startovat už v příštím týdnu a řidiči se tak budou muset vypořádávat s objížďkami.

Na Semilsku musí řidiči přibrzdit v Hradsku, kde opravují most přes Jizeru. Čas tu dělníci mají do 21. října.