Podstatná část budoucího asfaltového okruhu pro cyklisty a bruslaře v hradeckých lesích je v tuto chvíli již před dokončením.

„Zbývá dodělat Smiřickou hráz a spojnici ke Zděné boudě. Celý nově vznikající okruh je zatím staveništěm, a tak stavaři a lesníci doporučují dbát zvýšené opatrnosti a držet se pokynů zhotovitele v místě prací," varuje Magdaléna Vlčková, mluvčí hradeckého magistrátu.

Na projektu okruhu za zhruba 13 milionů korun pracuje stavební firma už od prvního srpnového týdne.

Přestože je termín dokončení prací stanoven na říjen, je dost možné, že pokud nenastanou nepředvídatelné komplikace, bude v druhé polovině září už hotovo.

„Celý okruh povede po již opravené Hradečnici od lesního hřbitova k hájovně U Dvou šraňků, kde zabočí vlevo ke krytému ohništi, kde začaly první srpnový týden stavební práce, a odtud budou moci už v druhé polovině září cyklisté a bruslaři nově pokračovat po cestě s asfaltovým povrchem ke Svinarům a Stříbrnému rybníku. Trasa dále povede krajem lesa po Smiřické hrázi ke Zděné boudě a na výchozí místo k lesnímu hřbitovu," popisuje budoucí trasu okruhu Milan Zerzán, ředitel Městských lesů Hradec Králové.

Právě části vedoucí od Smiřické hráze směrem ke Zděné boudě se nyní věnují stavbaři.

„Někteří nedočkavci vjíždějí na kole či bruslích na právě asfaltem pokrytou část okruhu, ale to je právě to, čím stavbařům komplikují a zpožďují práce. Je třeba opravdu vydržet, až bude celý okruh dokončen, do té doby je vstup na tyto úseky na vlastní nebezpečí a zodpovědnost," doplňuje Milan Zerzán.

I nadále však platí, že všechny lesní cesty včetně tohoto okruhu budou především sloužit k práci lesníkům, jejichž potřeby by měli zohledňovat pěší, cyklisté i bruslaři.