Ta, která proběhla v pátek 23. září odpoledne, měla punc mimořádnosti.

Slavnostní ráz předznamenávalo množství lidí, mezi nimiž nechyběli rodáci a přátelé Opočna, kteří se v tomto městě první podzimní den sešli, dechovka v podání Opočenky, fanfáry Dobrušského žesťového sdružení i fotodokumentace na panelech v parčíku.

Hlavní osobností všeho dění byl ovšem Miloň Čepelka, básník, prozaik, textař, herec, scénárista, moderátor a cimrmanolog, který se právě 23. září 2016 dožil osmdesáti let a který Opočno považuje za svůj domov, s radostí pod Orlické hory několikrát do roka přijíždí a nezapomněl na něj ani v nové knize rozhovorů Nedělňátko aneb s Cimrmanem v zádech, vydané nakladatelstvím Vyšehrad k jeho kulatinám.

Tyto všechny okolnosti se staly pro vedení města pádným důvodem Miloně Čepelku ocenit. „Čestné občanství je nejvyšší ocenění, kterým může zastupitelstvo města vzdát hold významnému člověku a výjimečné osobnosti. V novodobé historii od roku 1986 bylo uděleno pouze pěti osobnostem. Nechybí mezi nimi dr. Stanislav Kodym, profesor Alois Jirásek, prezident Tomáš Garrique Masaryk," konstatovala starostka Šárka Škrabalová a poté, co jubilantovi předala originální grafiky od architekta Ondřeje Prokopa jako dar, na jeho adresu řekla: „Rád se do Opočna vrací a je velice rád mezi námi Opočeňáky. Dovolím si doufat, že Opočno se pro pana Čepelku stalo srdcovou záležitostí."

To ostatně oslavenec potvrdil už během představení knihy, jež všemu předcházelo: „Do Opočna jsme se z rodného Pohoří přestěhovali, když mi bylo šest týdnů. Je to můj domov a s tím se zkrátka nedá hnout. To byl také jeden z důvodů, proč jsem kývnul na nabídku knižních rozhovorů z nakladatelství Vyšehrad – že budu moci zviditelnit i moje milované Opočno. Když se mi občas zachvěje hlas, je to jen důkaz, že to myslím vážně," prohlásil během úvodního dialogu s publicistou Alešem Palánem. Dlouhá řada lidí čekajících s Nedělňátkem v rukách, až jim Miloň Čepelka napíše věnování do své nové knihy, byla důkazem, co pro přátele a obyvatele Opočna, spíše však celého regionu, znamená.

(ehl)