Náchodský pivovar začal o situaci okamžitě jednat s dodavatelem sladů, neboť právě ze sladů a obilí se mykotoxiny mohly do piva dostat, a snaží se najít důvody jejich zvýšeného obsahu. Dle dlouhodobého monitoringu produkce výrobce a zaslaných rozborů z poslední doby, jsou slady dodávané do pivovaru v pořádku, a proto by měly být v pořádku i finální výrobky. „Vzhledem k tomu, že vzorky všech partií piv uvedených v testu máme po dobu jejich trvanlivosti uskladněny v departážním skladu, byly tyto vzorky poslány na rozbory do akreditované laboratoře VÚPaS a čekáme na jejich vyhodnocení," uvedl sládek Miroslav Šmejda. Dále doplnil: „Ostatní piva prošlá testováním byla v pořádku a očekáváme, že rozbory z akreditované laboratoře potvrdí nezávadnost i těchto dvou označených výrobků."

Obsah mykotoxinů není ve vztahu k pivu nijak upraven zákony a není povinnost jej sledovat. Ječmeny i slad ze sladoven je průběžně monitorován výrobci sladu, naopak loňská úroda vykazovala nejmenší úroveň těchto mykotoxinů za poslední roky. Navíc je podle pivovaru nutno si uvědomit, že veškeré běžně konzumované potraviny vyrobené z obilnin (pečivo, chleba,…) mohou mykotoxiny přirozeně obsahovat a jejich úroveň je v porovnání s pivem podstatně vyšší.