Přesto ale si nadšenci pro vše vojenské k Rozkoši našli cestu, kde pro ně zájmový klub Veteran military technika Borová už po čtvrté připravil pastvu pro oči. „Byl jsem tady každý rok. Je skvělé, že se najdou lidé, kteří mají zájem o vojenské veterány a techniku. Sám jsem pro to zapálený a mám doma starý vojenský džíp ze 40. let," pochlubil se Radek Dosloužil, návštěvník akce z Hradce Králové. Na louce si mohli zájemci důkladně prohlédnout zelené vojenské automobily, obrněné transportéry i hasičská vozidla.

„Novinkou letošního ročníku jsou také další veteráni, například motorky i automobily, které jsme tady loni neměli," řekl nám zakladatel tohoto podniku Karel Falta. Očekávanou a návštěvníky vyhledávanou atrakcí je nepochybně netradiční vyjížďka po vodní hladině v plovoucích obojživelnících, kteří jsou schopni pomáhat při ochraně obyvatel a majetku i při povodních a živelných pohromách.

Tyto vyjížďky už od vchodu oznamuje řev motorů pásových monster od břehu Rozkoše, které jsou ve skutečnosti stroje PTS 10, do nichž se vejde zhruba 72 lidí. Právě o tyto vyjížďky byl o víkendu enormní zájem. „Musím říct, že si to nikdy nenechám ujít. Je to zážitek plout v takovém stroji," tvrdí Daniel Mráz z Náchoda. Zájem o vyjížďku měly také děti. Ty si však musely obléct plovací vestu. „Jak se spustil motor, trochu mě to vyděsilo, ale pak už to bylo v pohodě," směje se jedenáctiletý Marek z Jaroměře a vystupuje na břeh.

Podle ředitele cvičení Falty jde o dobrou osvětu. „Záleží nám na tom, aby lidé věděli, že při rozmanitých živelných pohromách jim naše technika může být nápomocná a mnohdy přispěje k záchraně životů," upozornil s tím, že se vojenská historická technika udržuje v takovém stavu, aby byla bezpečná a provozuschopná.

Účastník akce Libor Malý z Olomouce, který je v České Skalici na dovolené, chválil pořadatele, že něco takového organizují. „Je dobré nahlédnout tímto způsobem do vojenské historie. Zároveň je prospěšné seznámit se s plovoucí technikou. Nikdo nikdy neví, kdy bude její pomoc potřebovat," dodal Malý.

Hynek Šnajdar