Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Premiéra s kulajdou, kyselem a sejkorami

Špindlerův Mlýn - První ročník Festivalu krkonošských jídel útočil na apetit návštěvníků Špindlerova Mlýna. Zapojilo se do něj dvanáct podniků.

1.9.2015
SDÍLEJ:

Premiéra s kulajdou, kyselem a sejkoramiFoto: DENÍK/Jana Mudrová

Rozmanitou nabídku kulinářských specialit předložili restauratéři největšího krkonošského střediska hostům.

Poslední prázdninová sobota se tak stala zatěžkávací zkouškou, zda záměr najde příznivce. Slunečné počasí zaplnilo český Aspen dokonale. A na zahrádkách i v restauracích se jedlo, pilo, hodovalo. „Chtěli jsme Festivalem krkonošských jídel zpestřit uzavírající se letní sezonu," vysvětlila Eva Klouček Filipová, vedoucí odboru cestovního ruchu města.

Dvanáct špindlerovských hotelů, restaurací nebo bister se chopilo sestavení dvou až čtyřchodových menu po svém. Tak, aby dokázaly podchytit zájem strávníků. Ceny se pohybovaly v poměrně velkém rozmezí, a to od 145 korun za dvouchodového menu v Orea Resort Hotelu až po 560 korun za exkluzivní menu v Restauraci KOGO Savoy. Například hotel Lomnice v centru střediska se usídlil s degustačním stánkem přímo před vchodem podniku. A udělal dobře. „Kyselo je vynikající a moc nám chutnal i tvarohový koláč," libovali si kolemjdoucí a uvažovali, že večer zajdou do Lomnice na večeři.

„Prezentace je potřeba. Zákazníky to naláká. Někteří chtějí i vylovit čerstvého pstruha z kádě a nechají si ho u nás připravit," řekli zástupci Lomnice. Na 150 menu, a to nejen krkonošských, uvařili dále třeba ve Špindlerovské hospodě. Zahrádka byla plná ještě v patnáct hodin odpoledne. Kromě Krakonoše nechyběla hned v sousedství ani hudební produkce a stánek s propagačními materiály. „Myslím, že každá akce tohoto druhu je velké pozitivum. A ke zpestření prázdnin se určitě festival jídel hodí," konstatoval provozovatel Špindlerovské hospody Josef Masařík a dodal, že je návštěvností příjemně překvapen. Tady lidem chutnala třeba kulajda s hříbky. „Je to všude ale dost drahé. Špindl už není pro všechny," dodali pěší turisté.

Jak na Krkonošské kyselo?

Polévku, typickou pro oblast Krkonoš a Podkrkonoší, mohli lidé ochutnat v téměř každé krkonošské restauraci.

Recept:

Suroviny – 200 g chlebového kvasu, 50 g másla, 10 g sušených hub (nebo 100 g čerstvých hub), 1 cibule, 4 vejce, 1 dl smetany, 500 g brambor, sůl, kmín, 1 litr vody

Postup – Chlebový kvas zalijeme vlažnou vodou, rozšleháme, osolíme, přidáme kmín a vývar z namočených hub, které rozsekané současně přidáme. Takto připravené kyselo necháme zvolna asi půl hodiny vařit. Nakonec přidáme drobně krájenou a na másle osmaženou cibulku a osmažená , ne příliš hustě umíchaná vejce. Vše zamícháme, přidáme smetanu a dochutíme. Do hotové polévky při servírování přidáme ve slupce uvařené, po uvaření oloupané a rozkrájené brambory.

Autor: Jana Mudrová

1.9.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vteřiny dne

Vteřiny víkendu. Rychlý přehled pro ty, kteří nemají čas číst

Jiří Běhounek.
15

Sjezd ČSSD se uskuteční již v únoru, o post šéfa se hlásí Běhounek

AKTUALIZOVÁNO

Bendl ostrouhal. Soud přepočítal hlasy a ve sněmovně jej střídá Kupka

Na pondělní ustavující schůzi půjde za středočeskou ODS čtveřice politiků ve složení Jan Skopeček, Veronika Vrecionová, Vojtěch Munzar – a Martin Kupka. Původně ohlášené ohájení poslaneckého mandátu historicky prvním středočeským hejtmanem a pozdějším ministrem Petrem Bendlem tedy neplatí. 

AKTUALIZOVÁNO

Motorest u dálnice zřejmě vzplanul od komína. Škoda jde do desítek milionů

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Mohutný požár se obešel bez zranění – a podařilo se zabránit jeho rozšíření. To jsou zřejmě jediné příznivé zprávy spojené s řáděním plamenů, které v sobotu hodinu a čtvrt před polednem zachvátily restaurační provoz v sousedství dálnice D10 u Hlavence na Praze-východ. Tomu, že Motorest 4 kameny, známý i v nedaleké Mladé Boleslavi a v Praze, zachvátil požár velkého rozsahu, už zdaleka nasvědčoval hustý tým valící se ze střechy budovy postavené ve stylu koliby, jímž probleskovaly plameny. Objekt požár zcela zničil i s veškerým vybavením. Škoda se odhaduje na 30 milionů korun.

Na černý trh v Kábulu se prý dostal alkohol, určený původně evropským diplomatům

V afghánském hlavním městě Kábulu se zřejmě na černém trhu prodává nezákonně alkohol, který do Afghánistánu dovezla diplomatická mise EU. Věcí už se zabývají evropští vyšetřovatelé, uvedl mluvčí AFP.

AKTUALIZOVÁNO

Tomáš Hradílek je v nemocnici. Nelze přihlížet smrti vlastního otce, říká dcera

Bývalý disident a ministr vnitra Tomáš Hradílek ukončil po 17 dnech hladovku, kterou držel kvůli opětovné kandidatuře prezidenta Miloše Zemana. Chtěl, aby Zeman již nekandidoval na Hrad. Hradílek s hladovkou přestal na nátlak rodiny, nyní je v péči lékařů. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT