„Dneska je trendy mít psa bojového plemene. Pokud je to zvíře bez výcviku, je to opravdové riziko. Ale nevěřím ani tak, že takový pes útočí bez důvodu. A volně pobíhající stresované zvíře mohlo způsobit mnohem větší katastrofu. Díky včasnému odchytu se naštěstí nic jiného nestalo," reagovala Kateřina Štimová a Lucie Liskovská jí odpověděla: „No, já teda nevím, co je na tom trendy. Bojová plemena z některých psů vymysleli jen lidi a oni sami je cvičili k bojovému chování," vysvětlila a dodala, že ona sama má staforda a nemůže si stěžovat. „Pokud pes někoho napadne, tak k tomu měl důvod, nebo selhala jeho výchova. Takže psa rozhodně neodsuzovat, ale lidi," míní Liskovská v diskuzi.

STÁLE NENÍ SCHOPNÁ VYPOVÍDAT

Jak vlastně k napadení sedmadvacetileté ženy, která má vážně poraněné obě horní končetiny došlo, ví zatím nejlépe jen ona sama. Podle policejní mluvčí Ivany Ježkové zatím stále není schopná vypovídat.

„Výslech nebylo možné provést ze zdravotních a zřejmě ani psychických důvodů zraněné ženy. Musíme počkat, až bude sama schopná nám ze svého pohledu popsat, co se odehrálo před útokem," vysvětlila mluvčí a apelovala na případné svědky události: „Zatím nemáme žádné svědectví, které by popsalo chování ženy a psa před útokem. Uvítáme proto jakoukoliv informaci."

Z KRVE ZJISTÍ DROGY ČI ALKOHOL

Policisté už zadali vzorek ženiny krve na odbornou expertízu. Ta by měla určit, jestli napadená byla, nebo nebyla pod vlivem alkoholu či drog, což mohlo hrát v chování psa významnou roli. Výsledky by měly být známé do konce tohoto týdne.

Podle Ivany Ježkové měl pes během krátké doby už čtvrtého pána. Původní majitel ho dal na hlídání druhému muži, ten se o něho nemohl starat, proto ho předal ženě v sousedství. Právě k ní přišla v pátek další žena, která ačkoliv určitě věděla, že se jedná o psa „náročné" povahy, se rozhodla, že ho vyvenčí. Už v této chvíli bylo zaděláno na problém.

„Bandog jako takový má svá specifika. Je to pes používaný ke služebním účelům a měl by mít výcvik a být dobře vedený. Nevíme, jak bylo o psa postaráno, ani co se událo před tou nešťastnou událostí," zdůraznila policejní mluvčí. Psa mohli vyprovokovat jiný pes či člověk, na vině mohla být i žena, která ho vzala na procházku.

Pes je nyní v kotci u náchodských městských strážníků. O víkendu ho vyšetřil veterinář, momentálně má ze zákona nařízenou pětidenní karanténu. Poté ho čeká další veterinární vyšetření.

ŠPATNÁ VÝCHOVA I ZACHÁZENÍ

Podle velitele městské policie Petra Valici se pes stal obětí svých páníčků, a to kvůli špatné výchově i zacházení. „Když k nám přišel, jevil známky stresu a neklidu, ale nebyly u něho žádné projevy agresivity. Nereaguje ve zlém ani na ostatní psy vedle v kotci, nechá si dát jídlo i vodu. Osobně si ho troufnu nakrmit i z ruky, jídlo si bere opatrně," popsal chování psa Petr Valica, který se domnívá, že zhruba osmiletý pes by mohl být v lepším výživovém stavu. Začínají mu prý trochu vystupovat kyčelní kosti a má poměrně úzký hřbet. Pes tohoto plemene nebo jeho kříženec by měl být osvalený.

Odchycený pes toho za svůj život zřejmě moc hezkého neprožil, jelikož pobýval v komunitě lidí holdujících alkoholu i drogám.

To potvrdila i Kristýna Laštůvková, která se aktivně psům věnuje, cvičí je a rok vedla útulek v Polici nad Metují, kde se více dostala k problematice nezodpovědných majitelů i množíren psů. „Psa, křížence typu bull, jsme v Hronově potkávali vedeného pokaždé někým jiným, nebo v známé hronovské bandě minimálně podnapilých lidí, kteří se k němu nechovali zrovna ukázkovým způsobem, natož abychom mohli mluvit o nějaké výchově," konstatovala.

„BOJOVÉ PSY" Z NICH UDĚLALI LIDÉ

Kristýna Laštůvková má se psy bohaté zkušenosti. Společnost jí dělají nejen border kolie, ale i roční americký stafordšírský teriér. Přiznala, že se setkává s velmi negativním přístupem okolí, přestože její pes nikdy nikoho neobtěžoval a ani neohrozil. Často se setkává i s označením „bojový pes".

„Náš pes je řaděn do třídy teriérů a byl vyšlechtěný k výstavám. To až my lidé jsme je začali zavírat do tmavých sklepů, nedávali jsme jim najíst a podporovali jsme v nich agresi a cvičili je na boj. Pak jsme se chodili bavit sledováním vyděšených psů vpuštěných k sobě do arény a vyprovokovaných k boji na život a na smrt. Je jedno zda se jedná o pitbulla, staforda, či stafbulla, nebo jiného psa typu bull. Není žádný bojový pes, je pouze pes, jakého si vychováte," vysvětlila mladá žena a zdůraznila, že vše je o přístupu nás lidí.

Podle Laštůvkové jsou tito psi naopak velice zvědaví, ochotní jakékoliv práce a výcviku. Vychovat se prý dají velice snadno, ale jejich výchova musí být důsledná a správně vyvážená. „Pokud u takového psa výchovu podceníte či zanedbáte, může pak dojít k podobné situaci, jako se stala v Hronově," řekla a zdůraznila, že by měl být zavedený zákon o chovů psů pouze s průkazem původu, aby ti rádoby chovatelé nekřížili psy, jak se jim zachce.

PRAVIDLA V CHOVU TĚCHTO PLEMEN

„Vědělo by se, kam se pes prodává, existovala řádná kupní smlouva a registr majitelů zvířat. Tito psi by se přestali dostávat do rukou feťáků a jiných nezodpovědných majitelů. Do chovu by se pouštěli pouze zdraví a neagresivní jedinci a i tím by se dala řídit povaha těchto údajně „nebezpečných plemen", navrhla možné řešení, ale vzápětí dodala: „Můj názor je a stále zůstává stejný. Nebezpečí je na tom konci vodítka, který držíme my. Stačilo by pár pravidel a trocha rozumu v chovu psů."

Policisté nyní zahájili úkony v trestním řízení pro těžké ublížení na zdraví z nedbalosti, ale proti neznámému pachateli. Budou prokazovat, zda bylo o psa dobře postaráno a jestli péče a výchova mohly mít vliv na jeho chování. Za to je odpovědný majitel.

Podle mluvčí policistů Ivany Ježkové nejsou napadení psem příliš častá. Ve většině případů se prý jedná o následek nevhodného chování ke zvířeti. Na vině může být i zdravotní problém, například nádor na mozku, kvůli kterému se pes začne chovat agresivně.

Čtěte také: Mladou ženu v Hronově ošklivě pokousal pes. Zaútočil na ni v parku