Vyplývá to z předběžných údajů Českého statistického úřadu. Statistika se v regionu týká 132 firem s více než 100 zaměstnanci.

Ještě v loňském prvním čtvrtletí průmysl kraje vykazoval růst o 3,4 procenta. V pololetí se pak tempo zpomalilo na jedno procento a na konci třetího čtvrtletí statistici vykázali nulu.

V celé zemi do konce září rostl průmysl v deseti krajích, ve třech klesl. Průmysl v celé zemi do konce září zvedl tržby o 4,1 procenta na 2,2 bilionu korun a počet zaměstnanců vzrostl o 0,2 procenta na 775.864 osob.

Podle úřadů práce nebude další vývoj v průmyslu moc příznivý. Hradecký kraj na konci loňského roku zasáhlo propouštění, které je větší než po vypuknutí hospodářské krize v roce 2008. Například elektrotechnická firma OCZ Vrchlabí propustí 109 lidí. Přes 53 lidí odejde z firmy Treves, která ve Dvoře Králové nad Labem vyrábí sedadla pro automobily. Propuštění asi 150 lidí během tří měsíců nedávno oznámilo družstvo Sněžka Náchod, které šije hlavové opěrky pro automobily. Ne všude se však propouští. Například textilky Juta Dvůr Králové a Veba Broumov lidi loni nabíraly a plánují další růst. Obě firmy dohromady mají zhruba 3200 zaměstnanců.

Statistiku v hradeckém kraji částečně zkresluje to, že v ní nejsou zahrnuty závody Škody Auto v Kvasinách a Vrchlabí s více než 5000 zaměstnanci. ČSÚ jejich miliardové výkony zahrnuje podle sídla automobilky do statistiky Středočeského kra­je.