Kompletně a pro veškerou dopravu se už dnes uzavřou komunikace v České Metují ve směru na Trutnov a silnice z České Metuje na Teplice nad Metují v Javoru.

Objízdné trasy jsou poměrně dlouhé. Důvodem je, že tyto vedlejší komunikace nemají vhodnou alternativu pro kratší objezdy. Řidiči se proto musí obrnit trpělivostí.

Ve směru na Trutnov je vhodné využívat trasu přes Hronov, Rtyni a Úpici. Do Vlásenky, Skalky a Stárkova je třeba zajíždět pouze přes Velký Dřevíč. Pro směr na Teplice nad Metují je pak vhodné využít klasickou trasu přes Bukovici, Pěkov, Lachov, která je i trasou kratší.

Cyklisté přes Javor sice mohou, ale jedině s objetím místa stavby po souběžné účelové komunikaci vedoucí za řekou, po které je od hřbitova v Javoru vedena trasa závodu Rallye Sudety. Ta je značená modrou šipkou ve žlutém poli a na silniční komunikaci se napojí přes lávku se zábradlím až za opravovaným úsekem.

Podle Správy a údržby silnic Královéhradeckého kraje by uzavírka v České Metuji měla trvat do 30. října, v Javoru pak do 7. listopadu.

Poněkud složitější bude cestování autobusem. Nebude možné využívat zastávky Teplice nad Metují, Dědov, u mostu a Česká Metuje, Vlásenka. Provoz na linkách dopravce CDS Náchod bude upravený. Spoje z Police nad Metují do Teplic nad Metují povedou po objízdné trase přes Lachov. Vybrané spoje zajedou z Teplic nad Metují do Dědova.

V úseku Police nad Metují Česká Metuje a zpět pojedou zvláštní spoje, a to v jiné časy. Některé spoje zavezou cestující bez přestupu z České Metuje a Žďáru do Teplic nad Metují a opačně. Doprava na směny do KOMAPu bude zajištěná.