Nutnost opravit Velké náměstí 
v krajské metropoli měly 
ve svých volebních programech téměř všechny strany. Nikdo také nechtěl vyšší počet vozidel než je v plánech. Na nutnosti rekonstrukce, i když ne na podobě, se shodne i většina obyvatel Hradce Králové. Přesto, když primátor Zdeněk Fink 
do médií řekl „beru to trochu jako osobní věc. Velké náměstí je ostuda města," je podjatý. Tak zní verdikt Ministerstva pro místní rozvoj. Podjatí jsou podle úředníků také všichni pracovníci odboru hlavního architekta hradeckého magistrátu i pracovníci stavebního odboru a tajemnice magistrátu.

„Rozhodnutí mi připadá zvláštní. My se s ním vypořádáme, ale do budoucna je precedentní i pro ostatní města. Neumím si představit, že člověk, který chce 
ve městě něco postavit nebo opravit, protože je to ošklivé, je podjatý. To mi přijde jako nesmysl," řekl Hradeckému deníku primátor města Zdeněk Fink.

O osudu Velkého náměstí rozhodne cizí stavební úřad. Kvůli podjatosti

Primátor města i další úředníci jsou podle Ministerstva pro místní rozvoj podjatí ohledně Velkého náměstí.

„Je to nesmyslné a absurdní. V úvahu připadá žaloba k ústavnímu soudu na ochranu proti tomu, že je nám jako samosprávě znemožňován výkon samosprávné činnosti. To znamená, že nemůžeme podle zákona o obcích pečovat 
o město s péčí řádného hospodáře. Co jiného bychom měli dělat než opravovat silnice či náměstí. To je jedna z hlavních věcí, proč tu jsme a když to chceme dělat, jsme označení jako podjatí," uvedl Jindřich Vedlich, náměstek hradeckého primátora.

Podle něj by se měla připravovat novela zákona, který by tuto skutečnost měla změnit. „Co jsme slíbili slavnostním slibem zastupitele, je nám znemožňováno. Já i pan primátor chceme veřejnost informovat, co se bude ve městě dít. To je logické," dodal Vedlich.

ROZHODNE KRAJ

O územním rozhodnutí 
k rekonstrukci Velkého náměstí teď bude rozhodovat jiný stavební úřad než hradecký. O který půjde rozhodne Královéhradecký kraj. Jasno ale zatím není. „V souladu s pravidly, které uvádí správní řád a stavební zákon určí Krajský úřad Královéhradeckého kraje příslušný stavební úřad k vedení správního řízení," potvrdila Martina Götzová, tisková mluvčí kraje.

Rozhodnutí, jestli hradecký magistrát bude moci začít s opravou, tak bude příslušet úřadu, který sousedí s katastrem krajského města. V úvahu tak připadá například Chlumec nad Cidlinou, Třebechovice pod Orebem či další obce.

ZDRŽENÍ SNAD NEBUDE

Radnice doufá, že ke zdržení díky tomu nedojde. „Komplikace to pro nás není, náměstí bude řešit jiný stavební úřad, kterému předáme dokumentaci ve stupni rozpracovanosti, jak je nyní. Takže zdržení by nemělo hrozit," vysvětlil Vedlich.

Spis, který řeší rekonstrukci náměstí má ale zhruba 4000 stran a účastníky řízení je přes tři sta lidí, kteří se mění v závislosti na prodeji nemovitostí, úmrtí, přejmenování právnických osob apod.

Při rozesílání každé písemnosti se musí vždy všichni účastníci znovu zkontrolovat a aktualizovat, což zabere jedné osobě téměř jeden pracovní den. „Nový zaměstnanec s krátkou praxí by si s něčím takovým nejspíše neporadil. V našem případě na takto velké akce stavební úřad přiřazuje většinou dvě osoby, ale ne proto že to jeden nezvládne, ale z důvodu zastupitelnosti, protože případný výpadek (nemoc, dovolená atd.) znamená velké zdržení.

Nyní spis na jiném stavebním úřadě dostane osoba, která vůbec nezná genezi případu a bude muset celý spis nejprve nastudovat, což zabere hodně času, který nejspíš bude chybět někde jinde. Na takzvaný „jednomužný" úřad, by to určitě bylo velké sousto," dodala Magdaléna Vlčková, mluvčí hradecké radnice.

Kraj podjatost odmítl, Spolek se odvolal

První spory začaly loni v létě, kdy proti vítěznému návrhu rekonstrukce vystoupili členové Spolku pro kvalitu života. Mimo rušení parkovacích míst se jim nelíbila také plánovaná likvidace obrubníků nebo zmenšení prostoru pro předzahrádky restaurací. Vzájemná pře pak vyvrcholila na konci roku tím, že nařkli primátora a jeho podřízené z podjatosti a podali námitku krajskému úřadu. Ten ji sice zamítl, odpůrci se však nevzdali a jeho verdikt napadli.