„Zhotovitel stavby se řádně vysoutěžil a vše vypadalo nadějně. Těsně před podpisem smlouvy ale z výběrového řízení odstoupil. Nastal tak paradox, kdy po několikaletém čekání na kvalitní koupání na Rozkoši nejsou problém peníze, ale firma která by stavbu zhotovila," vysvětlil starosta České Skalice Martin Staněk.

Než se podařilo vše dát na začátek, tak aby mohlo být vypsáno nové výběrové řízení, bylo prý rozhodnuto, že se stavba o rok posune.

„Časem se odhalila jedna věc, kterou je potřebné upravit. Zadali jsme proto architektovi drobnou úpravu projektové dokumentace, aby se to nemuselo řešit během stavby. To by mělo být v nejbližších dnech hotové a hned nato bude vypsáno nové výběrové řízení na dodavatele stavby. Začít stavět by se mělo hned na jaře, než začne sezona," doplnil Martin Staněk.

Starosta věří, že napodruhé už vše překonají, a jak to počasí na jaře příštího roku dovolí, tak se začne stavět.

„Bude to lepší i pro kemp a jeho návštěvníky, protože se tím nenaruší sezóna. Stavba bude, hlavně zezačátku obnášet přemístění velkého množství zeminy a tím pádem i neustálý pohyb těžké techniky," dodal starosta.

Koupání bude umožněno ale až o rok později. Po vybudování jezírek se musí počkat, až rostliny zakoření a bude nastartován samočistící efekt.

Půjde prakticky o přírodní koupaliště, kde stěny i dno bazénu budou potaženy zelenkavou fólií, která zvýrazní přírodní zbarvení vody. Koupaliště využije přírodních funkcí rostlin a živočichů. Voda bude čištěna bez přidání jakýchkoliv chemických či desinfekčních přípravků. Nevypouští se, ale cirkuluje a opět se čistí v uzavřeném okruhu.

VODU BUDOU ČISTIT SPECIÁLNÍ ROSTLINY

O čistotu vody se postarají speciální rostliny, které budou v oddělených regeneračních nádržích, kam „špinavá" voda poputuje pomocí čerpadel. Zde proběhne přes kořeny rostlin přirozený čisticí proces a malým potůčkem už odtéká čistá voda zpět do koupací nádrže. Systém bude vybaven také sběrači mechanických nečistot. (jim)