V okresním městě je velkých obchodů s potravinami podle některých místních i malých obchodníků až příliš. Jinde je však situace odlišná. Obyvatelé některých lokalit na výběr nemají a nezbývá jim, než se za pestřejší nabídkou vydat jinam.

Změnit by se to mohlo v Dobrušce. Funguje tu zatím jen jeden supermarket, který se nachází poblíž křižovatky na Opočno. V nákupní zóně jsou připraveny tři pozemky. Jeden z nich by mohl pro svůj obchod využít řetězec Lidl. A místní obyvatelé po tom podle starosty Petra Lžíčaře volají. „Menším obchodníkům se to moc nelíbí, ale poptávka Dobrušťáků je zřejmá," řekl.

Jednání s představiteli společnosti má vedení Dobrušky naplánováno na příští týden. O vývoji situace budeme na stránkách informovat.
Naopak naděje Borohrádku na stavbu supermarketu řetězce Penny zatím vzaly za své. Ačkoli to podle starosty Martina Moravce už vypadalo, že společnost ve městě obchod otevře, nakonec přišlo zamítavé stanovisko. „Nevíme, co je důvodem. Zatím jsme nekonali další kroky a neoslovovali jsme jiné společnosti. Pozemky, na kterých by obchod mohl stát, jsou však stále k dispozici," prozradil. Borohrádečtí tak musí jezdit za nákupy do Kostelce, Týniště nebo do sousedního okresu – do Holic. „Vzdálenostně to vyjde zhruba nastejno. Navíc se nabídka menších borohrádeckých obchodů dle mého názoru zlepšila," uzavřel Moravec.

„Svůj supermarket" nebudou mít v blízké budoucnosti ani ve Vamberku, ačkoli by si to někteří místní obyvatelé přáli. Město však je podle místostarosty Jana Rejzla připraveno vyjít vstříc investorům. Vhodný pozemek nevlastní, ale podpořilo by jednání mezi soukromými vlastníky a případnými zájemci ze strany řetězců.