Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Učni studenou kuchyní uchvátili. Hostům přecházel zrak

Nová Paka - Sedmnáct budoucích kuchařů a studentů oboru hotelnictví si ve čtvrtek navečer převzalo certifikát o absolvování kurzu studené kuchyně. Střední škola gastronomie a služeb ho pořádala po dlouholeté odmlce.

26.4.2015
SDÍLEJ:

Kurz studené kuchyně v novopacké SŠGS.Foto: DENÍK/Iva Kovářová

Zájemce zasvětila do tajů studené kuchyně Anna Gáborová z Hronovska. V pondělí přednášela teorii, v úterý svěřence učila, jak vytvořit kuřecí a vepřové rolády, paštiky, jak vykostit kuřata. Ve středu kuchtíci vyráběli sýrové řezy, rolády se zeleninou, pěny s hroznovým vínem, jahodami, rolky, plněné hermelíny. Tvořili i paštičky z listového těsta.

Zvládnout museli také přípravu rybích pokrmů včetně tatarského bifteku z lososa. Ve čtvrtek se zabývali výrobou ovocného salátu, špízu, pekli štrúdly, svatební koláčky i žloutkové věnečky. Sortiment navíc doplňovaly zeleninové a ovocné saláty, plněná rajčata, vajíčka, ale také kuřecí koktejl. Své výtvory studenti prezentovali před pozvanými hosty, kterým nad dokonalostí studené kuchyně a její rozmanitostí přecházel zrak.

„Největší problémy měly děti s vykostěním kuřat, ale když jim to vysvětlíte, tak jim to jde, chce to jen trénink," hodnotí účastníky kurzu zkušená kuchařka, která je ověnčena nejvyšším titulem, a to cenou Magdaleny Dobromily Rettigové. Účastníci museli složit nejen praktickou zkoušku, ale i písemný test. Všichni kurz zvládli, jsou prý šikovní.

Anna Gáborová je odbornicí, která své povolání vykonává s láskou, je nabitá energií a především stále hýří neotřelými nápady. „Pořád přemýšlím, jak které produkty kombinovat, jak co ozdobit. Tahle práce mě stále motivuje, baví a žene kupředu," přiznává. Ke studené kuchyni se dostala před pětadvaceti lety v hronovské škole. Je vyučena kuchařem, začala u stolničení, poté připravovala dětí na soutěže. „Už jsem v důchodě, což jsem nerada, protože tuhle práci miluji a zahálet nemíním," přiznává Anna Gáborová.

Návštěva = kanapky

Když vám přijde nečekaná návštěva, doporučuje přichystat kanapky. „Pokud máte doma tvaroh, našleháte ho s máslem. Je to pěna, která vám všechno udrží. Nastříknu na bagetu, ozdobím kouskem sýra, debrecínky, okurky, kousek papriky a petrželku. Nebo si naskládám plátky sýra, pomažu pomazánkou, zatočím a mám sýrovou roládu, kterou můžete podávat ke všemu. Není to složité a je to rychlé," doporučuje.

Hana Havlová z třetího ročníku oboru kuchař prý nejhůře zvládla balení rolád, jinak to prý nebylo složité. Co si zamilovala, tak ovocné špízy v čokoládě. Tomáš Tobolka z druhého ročníku se do kurzu přihlásil, protože se mu zdál zajímavý. „Vědomosti mohu využít nejen u nás, ale po celém světě. Protože se chci oboru i nadále věnovat, pevně věřím, že se mi tyto zkušenosti budou v životě hodit," domnívá se. Zachutnal mu tataráček z lososa, zajímavé mu přišlo vykošťování pstruha, vyzkoušet hodlá sýrové řezy se šunkou i některé rolády z vepřové panenky.

Jiří Šramar se ve studené kuchyni našel. „Chuťově mě překvapila vepřová panenka, ohromil mě cikánský salát, Pane Bože, ten má něco do sebe. Co se týče vzhledu, to se mi líbí sýrové řezy. Ještě mě překvapila jedna věc, plněný hermelín. To prostě tvoříte s láskou, s citem. Rozkrojíte ho kolem dokola, vydlabete vnitřek, naplníte a co to udělá? To je paráda. Jsem rád, že jsem se do kurzu zapojil," hodnotí vzdělávací akci.

„Když to porovnám s jinými rauty, tento byl opravdu na profesionální úrovni. Potenciální kuchaři se postarali o servírování, vše bylo dokonale chuťově sladěno," konstatoval Tomáš Folprecht, jehož syn získal certifikát studené kuchyně. 

Autor: Iva Kovářová

26.4.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Prezident Miloš Zeman a jeho ruský protějšek Vladimir Putin
4

Článek o ruské invazi napsal šílenec s vylízaným mozkem, uvedl Zeman

Jana Nečasová
AKTUALIZUJEME
1 8

Vinna. Nečasová zneužívala Vojenské zpravodajství

SLEDUJEME ON-LINE

Debata Deníku: Krnáčová bere za úspěch otevření Blanky. Nové tratě v nedohlednu

/VIDEO/ Doprava v Praze, kompetence magistrátu a městských částí a celkové plnění programu pražské koalice. To vše a další problémy, které trápí Pražany, Deník právě řeší v diskuzi s pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou. Debatu sledujeme online.

DOTYK.CZ

Před 42 lety ve Španělsku padla diktatura, svobodu zaštítil král

Španělsku neomezeně velel od roku 1939, nyní, ve večerním čase 20. listopadu 1975 umírá. Francisco Franco je klidný. Pečlivě, dlouhých šest let předával moc monarchovi Juanu Carlosovi I. Franco věřil, že král půjde v jeho šlépějích, že Španělsko bude nadále katolickou diktaturou. Franco, pohřbený v posvátném Údolí padlých, se bude muset obracet v hrobě.

Už milion Čechů používá v televizi „červené tlačítko“

Nestihli jste poslední díl oblíbeného seriálu? Nevadí, prostě si ho v televizoru pustíte ze záznamu. Mezi Čechy je čím dál populárnější sledovat televizní programy nikoliv v reálném čase, ale až zpětně. 

Romové jen kradli, Ukrajinci při tom i vraždili: prohlédněte si nejlepší videa

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve dnech 20. a 21. listopadu 2017.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT