Řada českých vegetariánů si potrpí na chuť klasických  jídel.  „U nás jdou nejvíce na odbyt guláš, svíčková či chlupaté knedlíky, v nichž je namísto masa seitan," řekl majitel pardubické vegetariánské restaurace Špalda Jiří Malík. Seitan je pšeničná bílkovina, která podobně jako sójové tofu může nahrazovat maso.

Podobnou zkušenost má i majitelka královéhradecké restaurace Bazalka Jana Lukešová. Podle jejích slov jsou oblíbené například klobásy, v nichž maso nahrazují pšeničné bílkoviny, nebo šmakoun, jehož základ tvoří vaječné bílky a který chutná jako kuřecí maso.

Jídlo, které jako maso chutná i vypadá

„V poslední době je vyhledáváno jídlo, které jako maso nejen chutná, ale připomíná je i svou  strukturou. Častěji si je však dávají  lidé, kteří se museli vzdát jídel z masa ze zdravotních důvodů, zatímco pravověrní vegetariáni se mu spíše vyhýbají," řekla Jana Lukešová.

Lidé jsou vegetariány z důvodů zdravotních, ale také  etických, protože jim vadí zabíjení zvířat. V Česku bezmasou stravu propaguje například Česká vegetariánská společnost, která se v úterý už podesáté připojila k oslavám Světového dne vegetariánů.