Osudnou se stala Liborovi Š. loni v červnu záliba v alkoholu. Kolem půlnoci se tehdy vracel s téměř třemi promile alkoholu v krvi ze své oblíbené hospody ve Štokách na Havlíčkobrodsku. Další zásoby lahvového piva si pak nesl v batohu na zádech. Byl natolik opilý, podle znalců šlo o těžkou opilost, že sotva pletl nohama. Před sebou měl asi tři kilometry chůze na statek svého příbuzného, do lokality pod místními nazývaným štockým kopcem. Tam ale nedošel. Jen pár stovek metrů před cílem ho srazilo auto, protože šel prostředkem silnice. Fatálnímu střetu nezabránila ani reflexní vesta, kterou měl na sobě.

Libora Š. náraz katapultoval na kapotu vozu a obličejem rozbil přední sklo. Po dopadu na silnici Libor Š. na místě zemřel. „V první chvíli po nárazu jsem vůbec netušil, že jsem srazil člověka. Jenže když jsem zastavil a vystoupil z auta, viděl jsem na zemi člověka a kolem něj rozbité lahve od piva,“ popsal u havlíčkobrodského soudu taktéž sedmačtyřicetiletý Vlastimil Šedý ze Štoků.

Tragická dopravní nehoda se stala v pátek odpoledne u Havlíčkova Brodu. Ilustrační foto
U Brodu se srazila dodávka s osobním autem. Řidič felicie nehodu nepřežil

Vyděšený řidič se snažil muži ležícímu bezvládně na silnici pomoci, ale dva autobusy, které jely kolem, na jeho mávání nereagovaly. „Neměl jsem u sebe telefon, takže jsem se snažil někoho zastavit. Podařilo se mi to, až když jsem se postavil před projíždějící auto,“ líčil Šedý okolnosti tragické nehody z loňského 19. června. Liborovi Š. už ale bohužel nebylo pomoci. Zemřel během několika málo okamžiků po střetu na krvácivý šok.

Rodiče nad Liborem Š. údajně zlomili hůl už před několika lety. V mládí byl nadšený do aut. Jednu dobu se živil prodejem náhradních dílů. Vše vypadalo idylicky, dokud Libor Š. nepropadl alkoholu. Rodiče mu dali na výběr, buď přestane pít, nebo se musí odstěhovat. Stalo se to druhé.

Libor Š. začal mít dluhy a exekuce. Spadl do dluhové spirály v kombinaci se závislostí na alkoholu. Jednou dokonce začal hořet a s vážnými popáleninami skončil v pražské nemocnici. Co přesně se tehdy stalo, není jasné.

Osobní auto narazilo do stromu u obce Bojiště na Havlíčkobrodsku.
Auto narazilo do stromu u Bojiště, k nehodě musel přistát vrtulník

Soudce Jiří Doležal přečetl ve čtvrtek 4. května u havlíčkobrodského soudu výpověď otce usmrceného Libora Š. „Manželka nechtěla mít se synem nic společného. Všechno to bylo kvůli tomu alkoholu. V rodině kvůli tomu panovaly špatné a napjaté vztahy,“ četl soudce.

Libor Š. pracoval v období před smrtí jako ostraha na dráze. Domů na statek se pravidelně vracel přes hospodu ve Štokách. „Ten večer, co se mu to stalo, vypil asi čtyři piva,“ vypověděla hospodská ve Štokách. Libor Š. toho ale zřejmě vypil mnohem víc. V krvi měl po nehodě podle toxikologického rozboru 2, 82 promile alkoholu.

Navíc podle dalších svědeckých výpovědí to nebylo poprvé, kdy se domů vracel značně opilý a šel prostředkem silnice. Na sobě měl sice reflexní vestu, ale v osudný večer ji měl rozepnutou. Proto také řidič Šedý popisoval, že měl chodec po nárazu vestu divně namotanou kolem ruky. Náraz v rychlosti kolem 80 až 90 kilometrů v hodině mu vestu pravděpodobně svlékl.

Zdroj: Deník/Roman Martínek

Řidič Vlastimil Šedý nakonec čelil obvinění z usmrcení z nedbalosti. Náraz popsal tak, že si chodce vůbec nevšiml. „Vůbec jsem nebrzdil, byl to náraz levým bokem. V tu chvíli proti mně jelo jiné auto a zřejmě ten člověk, který šel po prostředku, splynul ve světlech,“ uvedl Šedý, který i tak přiznal chybu a za svou nepozornost se omluvil a vyjádřil nad vším lítost.

Soudce Doležal nakonec řidiči uložil trest na jeden a půl roku s podmíněným odkladem na zkušební dobu dvou let. Kromě toho nesmí dva roky řídit. „Řidič musí být natolik pozorný, aby k podobným střetům nedocházelo. Musí počítat s tím, že se na silnici může objevit nečekaná překážka, byť v tomto případě nese poškozený na střetu velkou míru zodpovědnosti,“ zdůvodnil verdikt soudce Doležal.

Nároky pozůstalých na odškodné pak soud odkázal na řízení ve věcech občanskoprávních. Podle soudce by bylo nad rámec trestního řízení dokazovat, jaké byly skutečné vztahy mezi poškozeným a jeho příbuznými. Rozsudek není pravomocný. Žalobce i zmocněnec poškozených si ponechali lhůtu na případné odvolání. Šedý se odvolání vzdal.