Jejich pozornost se zaměřila jak na asijské velkoobchodníky působící na tržnicích, tak na jejich české spolupracovníky, kteří pro ně při dovozu zboží zajišťovali komplexní služby.

Vždy se ale uplatňovala stejná taktika založená na tom, že kontejnerové zásilky nebyly předloženy k celnímu řízení v České republice, ale v jiné zemi Evropské unie; nejčastěji na Slovensku.

Výsledné součty přesáhnou 20 milionů 

„Zde bylo zboží propuštěno do volného oběhu s místem dodání do jiného členského státu, tedy bez zaplacení daně z přidané hodnoty. Celníci zjistili, že zboží údajně určené pro polský trh bylo ve skutečnosti přepraveno přímo na tržnice do Prahy a Ostravy. Daňová přiznání však tento druh obchodů neobsahovala," vysvětlila Prudičová, v čem odhalené machinace spočívaly.

Zatím se podařilo odhalit přes desítku zapojených společností – a v souvislosti s jejich činností celníci vyčíslili uniklou daň na více než 12 milionů korun. Pokračující šetření prý ale napovídá, že výsledné součty přesáhnou 20 milionů.

Skupině stíhaných osob hroží osmiletý pobyt

„Celníci zajistili 358 460 kusů zboží, ke kterému neměli pachatelé žádné dokumenty. Jednalo se o dárkové předměty, průmyslové zboží, hračky, parfémy a kabelky, z nichž většina porušuje práva duševního vlastnictví," připomněla Prudičová, že se navíc našly nelegální napodobeniny značkových výrobků.

Celé skupině stíhaných osob (z níž dva lidé putovali do vazby) hrozí v případě odsouzení až osmiletý pobyt ve vezení. V rámci pracovního týmu Daňová Kobra se do akce zapojili také pracovníci Finančního úřadu pro hlavní město Prahu. V jejich režii celníci zajišťovali tři kontejnery se zbožím, které má být použito k uhrazení dlužné daně.

Čtěte také: Kokainu a heroinu našli 15 kilogramů!