Zbloudilí běžkaři měli naštěstí staženou aplikaci Záchranka a pomocí ní kontaktovali Horskou službu. „Výzva nám přišla v pět hodin odpoledne, tedy už za tmy. Muži nám při zpětném telefonátu sdělili, že ztratili orientaci a bloudí někde na úbočí Smrku. Problém byl ovšem v tom, že kromě tmy nám pátrání komplikovalo husté sněžení a prudký nárazový vítr,“ popsal okolnosti pátrací akce René Mašín, náčelník HS Jizerské hory.

Státní zámek Lemberk. Ilustrační foto.
Přihlaste se do komparzu. Na zámku Lemberk natáčí film Poslední aristokratka

Sněhová pokrývka v místě, kde se měli běžkaři nacházet, dosahuje v současné době až 180 cm. „Jak tento fakt, tak počasí nám komplikovaly jakýkoliv pohyb ve volném terénu. To brzo pocítily vyslané dva týmy našich členů. Ti se vraceli ze zásahu u přehrady Souš, kde ošetřili dítě, zraněné při sáňkování. Kromě toho jsme vyslali na pomoc i službu ze Špičáku a Bedřichova,“ uvedl k situaci v horách René Mašín.

Záchranáři předpokládali kvůli všem faktorům složité dohledání a poté i transport z místa, které aplikace označila GPS souřadnicemi. „Bežkaře se podařilo nalézt, byli v pořádku, jen vyčerpaní a podchlazení,“ doplnil náčelník Mašín.

Požár bytu v liberecké ulici Svobody.
Noční tragédie: Požár garsoniéry v liberecké ulici Svobody si vyžádal jednu oběť

 Horská služba v Jizerských horách varuje všechny turisty, běžkaře i skialpinisty, aby se za aktuálních podmínek nevydávali na túry. „V oblasti je hustá sněhová pokrývka a na hřebenech vane silný nárazový vítr. Stromy jsou obalené vrstvou mokrého sněhu a hrozí pády zlomených větví i celých stromů,“ důrazně upozornil René Mašín.