Záchranná služba vyjížděla po sedmé hodině večer do Plzně Božkova k muži, který upadl po výboji blesku během bouře do bezvědomí. "Nedýchal, zahájili jsme tedy resuscitaci, která byla ale bohužel neúspěšná," informoval mluvčí záchranné služby Martin Brejcha. "Zda stojí za úmrtím opravdu bouřka, nelze určit," dodal.

Hasiči měli kvůli bouři doprovázené silným větrem hned několik desítek zásahů napříč krajem. "Zdaleka nejčastěji jsme vyjížděli k popadaným stromům. Nejvíce zasažené bylo Domažlicko, Tachovsko, také Plzeň-jih, Plzeň a částečně Rokycansko," vyjmenoval velicí důstojník směny Jaroslav Hrdlička s tím, že bouře se vyhnula Klatovsku.

Největší problémy způsobily spadlé stromy na Domažlicku, kde kvůli nim zastavily vlaky. "Na trati mezi Staňkovem a Holýšovem najel vlak do stromu. Ve vlaku naštěstí nebyl nikdo zraněn. Další strom padl na trať u České Kubice, podařilo se to ale zjistit včas a tak zde vlak na trať ani nevyjel," informovala mluvčí Spravy železniční dopravní cesty Radka Pistoriusová. V obou případech se jednalo o jeden strom vyvrácený přes koleje. Vlaky dočasně vystřídaly autobusy, provoz na trati by měl být obnoven během noci na sobotu.

Další stromy nevydržely nápor silného větru a deště v Plzni. "Například v Lidické, Rokycanské, Lobezské a Studentské ulici," informoval Hrdlička.

Koho se naopak rozmary počasí příliš nedotkly jsou Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP). "Vlivem bouře došlo k poškození okna autobusu linky 32. Místo zmíněného vozu jsme vypravili jiný, spoj tak nabral zpoždění. Jinak byl provoz MHD nedotčen," informoval dispečer PMDP.

Sobota by měla být podle předpovědi meteorologů klidná s občasnými přeháňkami a teplotami do 18 stupňů. V neděli bude zataženo nebo skoro zataženo s deštěm postupně na celém území, teploty do 20 stupňů. Srážky postupně doplní vítr o rychlosti do 30 km/h, v nárazech až 70 km/h.

Na snímku je městská policistka před obrazovkami ukazujícími pohyb v ulicích snímaný kamerami.
FOTOGALERIE: Strážníci v novém