Obaly od jídla, židle i staré dopravní značky se na rohu brněnských ulic Hvězdová a Spolková hromadí postupně během dne. A když zasvítí slunce ze správného úhlu, jako šperk se mezi odpadem mnohdy zaleskne i pohozená injekční stříkačka, kterou musí přijet odborně odklidit městští policisté. O pět metrů dále, jen přes cestu z kočičích hlav, je přitom dětský park Hvězdička. Podobný pohled svým obyvatelům Brno poskytuje stále častěji. Množství injekčních stříkaček pohozených v ulicích se totiž za posledních sedm let více než zosminásobilo.

Nepříznivý trend zaznamenali brněnští strážníci. „Vývoj počtu nalezených injekčních stříkaček je v ročním srovnání velmi nepříznivý a znepokojuje nás. V loňském roce hlídky v Brně sesbíraly téměř pět tisíc injekčních stříkaček. To je velmi smutný rekord. Například v roce 2017 jich bylo dva a půl tisíce, v roce 2013 zhruba šest set,“ sdělil mluvčí městské policie Jakub Ghanem.

Parciální trolejbus v Brně, ilustrační foto.
Trolejbusy bez trolejí: Brno chce dalších čtyřicet vozů poháněných bateriemi

Jehly v ulicích:

počet nalezených stříkaček v roce 2020: 4 879
počet nalezených stříkaček v roce 2017: 2 557
počet nalezených stříkaček v roce 2014: 1 259
počet nalezených stříkaček v roce 2013: 585
problémová místa: Zábrdovice, část Husovic, ulice Za divadlem, okolí Staré osady

Tato čísla evidují i v organizaci Podané ruce, která závislým pomáhá. „Počet problémových uživatelů drog stoupl o zhruba dvacet procent. Za posledních deset let jsme rovněž zaznamenali nárůst počtu výměn jehel. Ten však není přímo úměrný počtu uživatelů. Roli hraje i kvalita pervitinu, která klesla. Má kratší účinek, což u závislých vede k častějšímu a intenzivnějšímu užívání,“ vysvětlil ředitel Podaných rukou Jindřich Vobořil.

Suverénně nejhorší situace je podle městských policistů v Zábrdovicích. Větší množství jehel se dá vidět i v parku v ulici Za divadlem, v okolí Staré osady nebo v některých částech Husovic.

Muž, který se vyhýbal vězení, ujížděl policistům v Brně. Dostihli ho v Chrlicích.
Divoká honička v Brně: srážky s policejním speciálem, chodci museli uskakovat

Nárazově se početnější nálezy objevují i jinde. Ne však tak často. „Trápí mě to hodně. Člověk se musí pořád dívat pod nohy. Může se mi o to zranit zvíře při venčení, a že si na nějakou jehlu sednu, je jedna z mých nočních můr,“ svěřila se Brňanka Eliška Gruberová.