Algoritmus primárně nabízí falešný web ČT uživatelům, kteří na internetu hledají seriózní zpravodajství o Andreji Babišovi. Hlavní nebezpečí webu spočívá v tom, že miliony voličů od reálného Andreje Babiše očekávají rady jak čelit inflaci spojené s poklesem životní úrovně.

Je těžké si udržet odstup a objektivní úsudek, když vám někdo tak důvěryhodný a zámožný jako Andrej Babiš doporučí bezpracné zbohatnutí pomocí kryptoměn. Bylo otázkou času, kdy principy neetické fake news žurnalistiky převezmou mezinárodní marketingoví šmejdi. Každý z nás se přece občas zasní, jaké by to bylo příjemné bezpracně vydělat miliony nebo se aspoň zbavit se starých dluhů.

Web se tváří jako Česká televize

Zejména čtenářům zpravodajských webů se v těchto dnech daleko častěji podbízí stránka agresivního marketingu maskovaná jako web České televize. Fotografie moderátora Daniela Takáče a miliardáře Andreje Babiše doplňuje „speciální zpráva“ s logy ČT, Novy a Primy. Falešná zpráva tvrdí: Česká národní banka volala do České televize, aby neodvysílala interview, ve kterém Babiš Danielu Takáčovi ukázal na kameru svůj mobil s programem, co mu permanentně na kryptoměnách vydělává stovky tisíc korun. Ve skutečnosti se nic takového nestalo ani na ČT, ani v žádné jiné televizní stanici.

Brutální napadení seniora v Ostravě. Ilustrační foto.
Brutální napadení seniora v Ostravě. Muž neměl šanci, jednoho z násilníků znal

Aby iluze veřejnoprávního webu byla dokonalá, obsahuje dokonce známé navigační menu. Ať už v nabídce falešného webu ČT kliknete na svět, domácí, ekonomika, kultura, věda, počasí nebo podcasty, pokaždé skončíte na stránce „vyděláte miliony z bitcoinů, vyplňte registrační formulář a začněte ještě dnes“.

FAQ neboli často kladené otázky na webu šmejdů řeší témata jako „Jaké je tajemství?“, „Proč se připojit k zisku?“ nebo „Jaký je úlovek?“ Bohužel zde chybí odpověď na tu nejdůležitější otázku: „Proč tady nikde není uvedena telefonní linka, mail, adresa ani žádný jiný kontakt?“

Podvodníci recyklují starý trik

Na stejném principu podvodný televizní web loví investory kryptoměn už několik let. Andrej Babiš není první, jehož tvář a jméno byly tímto způsobem zneužity. Podvodníci jen zrecyklovali starý trik.

Se stejným falešným příběhem prý se svěřovali Danielu Takáčovi zámožní lidé jako Pavel Nedvěd, Daniel Křetínský nebo Petr Kellner. Také oni údajně přišli do České televize sdělit českému národu, že díky „mezeře v zákonu o bohatství“ může být milionářem úplně každý, takže zoufalá banka vzápětí bránila šíření této „pravdivé“ informace. Celebrity typu Bolek Polívka nebo Roman Skamene se podle podvodného webu Danielu Takáčovi pochlubili, jak jim investice do kryptoměn rychle a snadno pomohly z dluhů. Žádné takové rozhovory o investicích herců, sportovců a milionářů v živém rozhovoru na ČT24 samozřejmě nikdy neproběhly.

Poznáte indicie hoaxu?

Zneužití jmen a tváří skutečných osobností není běžná klamavá či zavádějící reklama, ale podvod. Vypátrat identitu podvodníků je pro laika prakticky nemožné. Jisté je pouze to, že stopy vedou do zahraničí, kde se tyto podvody začaly objevovat dříve než v Česku.

Pozornému čtenáři mnohé indicie napoví, že falešný televizní web byl původně vygenerován v jiném jazyce než v češtině. „Tato situace zasáhla Czechia,“ láká ikona s Babišovou fotografií k prokliku na podvodný web.

Policisté hlídkují ve čtvrtek 28. července 2022 v budově Krajského úřadu ve Zlíně, kde se tento den střílelo. Devětadvacetiletý muž zde zabil svou bývalou partnerku.
Vražda na úřadě ve Zlíně: Muž, který zastřelil svou expartnerku, zemřel

„Český politik Andrej Babiš se proslavil jako Čech, který si neváhá pustit pusu na špacír a být co do způsobu vydělávání svých peněz upřímný,“ říká úvod hoaxové „speciální zprávy“. Každý Čech při tom ví, že skutečný Andrej Babiš způsob vydělávání svých peněz nekomentuje a naopak uhýbá z dotazů sloganem: „Sorry jako“.

Falešné „důkazy“

„Babiš vyzval každého v České republice, aby se zúčastnil této úžasné příležitosti, než ji velké banky nadobro uzavřou,“ tvrdí podvodný web ČT a falešný Babiš k tomu vzápětí dodává: „Jedná se o největší investiční příležitost, kterou jsem v celém svém životě viděl. Rozhodně doporučuji každému ji vyzkoušet, než jí banky udělají přítrž."

Zázračné zbohatnutí „skutečných lidí“ mají potvrzovat fotografie předkládané naivním čtenářům jako důkaz. Například jistý Matouš Čížek prý vydělal na kryptoměnách tolik peněz, že na fotografii svému mladšímu bratrovi právě předává auto snů: červené Ferrari.

Diskuse na webu, do které nelze přidávat nové komentáře, je samozřejmě stejný podvrh jako fotka bratří Čížků vedle Ferrari.

Podvodnické pohádky

Podvodnická bajka pokračuje jak redaktor webu Tadeáš Sládek se stal pokusným králíkem, když ověřoval, zda Babišův recept funguje v praxi. „Vedení našeho vydavatelství si nepřálo, abychom mohli námi zveřejněnou informací uvést v omyl tisíce našich čtenářů a teoreticky je tak připravit o těžce vydělané peníze,“ zdůvodnila Tadeášův experiment s kryptoměnami podvodná stránka.

Krajský soud v Českých Budějovicích se v pondělí 15. srpna začal zabývat případem třech cizinců obžalovaných z obchodování s lidmi a kuplířství, ke kterému mělo docházet v Českých Velenicích. Nejmladší z nich jim měl dělat šéfa a navíc nelegálně provozova
Cizinci měli nutit dívky k prostituci. Rumuny teď soudí za obchod s lidmi

Jméno a fotografiii redaktora Sládka sice známe, ale jak jmenuje vydavatelství ve kterém pracuje, kde sídlí a jak se sním lze spojit? Tato zásadní informace už v příběhu chybí. Dozvíme se jen to, že redaktor Tadeáš Sládek vydělal miliony, takže teď se na fotografii spokojeně směje i se svou šťastnou rodinkou. Co na tom, že úplně stejný obrátek rodiny Tadeáše Sládka se objevuje na řadě jiných webů, kde vystupuje jako rodina Zachary Tisdalla, Friedricha Karla a podobných fiktivních bytostí.

Největší záhadou podvodného webu je to, že na něj česká média poprvé upozornila už v roce 2019, a přesto funguje dodnes. Andrej Babiš, Česká televize a nejspíš i policie o něm vědí už dlouho, a přesto pokračování tak evidentního podvodu nedokážou zabránit.