„Odbor cizinecké policie Krajského ředitelství policie Středočeského kraje má za sebou další úspěšnou akci, která byla zaměřena zejména na aktuální migrační a bezpečnostní situaci na teritoriu Středočeského kraje, dále na odhalování nelegálního pobytu cizinců a s tím souvisejícího protiprávního jednání spočívajícího v porušování zákona č. 326/99 Sb., o pobytu cizinců,“ vysvětlila mluvčí kladenské policie Michaela Nováková.

Do akcí se zapojili i psovodi středočeské a cizinecké policie a rovněž pracovníci Státního úřadu inspekce práce. Vzhledem k tomu, že při minulé kontrolní akci na Berounsku jeden z cizinců utekl před policií do lesa a další byl dopaden psovody na útěku, tentokrát policejní psovodi se služebními psy areál doslova obklíčili.

Tím zabránili případnému útěku cizinců. Policisté pak nalezli v několika objektech více než dvě desítky cizinců. Na Benešovsku také hodně.

„Během celé akce bylo zajištěno devětatřicet cizinců. Všichni zajištění pocházeli z východu a na území České republiky pobývali na dlouhodobá a krátkodobá víza vydaná v Polsku. Se sedmatřiceti cizinci bylo zahájeno správní řízení ve věci správního vyhoštění z důvodu práce bez příslušného rozhodnutí Úřadu práce,“ řekla policejní mluvčí.

Cizinečtí policisté vědí, že jakmile je zaměstnanci kontrolované firmy či areálu zahlédnou, v tu ránu se dají cizinci na útěk a rozprchnou se všude do okolí. Proto nejprve celý kontrolovaný objekt zajistí.

Ilustrační foto
Informační centra jsou v obležení turistů, trhákem jsou magnetky

ZÁCHRANA ÚTĚKEM

Při jedné kontrole v obci na Berounsku, kde se staví rodinné a bytové domy, cizinci policistům utekli ze stráně do lesa a také o několik stovek metrů dále do kopce a rovněž do lesa. Z tohoto důvodu byla při další opakované razii v této obci nejprve celá oblast zajištěna policejními psovody se služebními psy, kteří hlídali právě vytipovaná kritická místa. Kousek dál pak hlídali další policisté pro případ, že by se někomu z nelegálních pracovníků přesto podařilo utéct.

ZADRŽELI 20 LIDÍ

Policisté i policejní auta ve velkém počtu zamířili do všech ulic, ve kterých se stavba realizovala. Na stavbě policisté zastihli několik cizinců. Jeden tvrdil, že ztratil pas, ale neohlásil to. Další měli mít své pasy na ubytovně v Berouně. Jeden z cizinců se pokusil o útěk, ale daleko neutekl. Dostihl ho policejní pes. O útěk se tehdy pokusil ještě jeden, ale pak si to rozmyslel a vrátil se na stavbu sám. Policie zde tehdy zadržela dvacet lidí.

Ilustrační foto.
Ve Zdicích pracovalo ilegálně několik cizinců

KONTROLA V BŘEZNU

Další cizinci se pokusili o útěk i při březnové kontrole v jedné z firem na Berounsku, kde mělo nelegálně dělat šestnáct cizinců. V průběhu této razie nemohli policisté zpočátku najít dva pracovníky, kteří měli být tou dobou v práci.

Nakonec se ukázalo, že se jeden z nich policistům dvě hodiny vyhýbal přímo v areálu firmy. Druhý z mužů přeskočil plot a utekl do lesa. Za ním vyrazili ale psovodi se služebními psy, a ti o v lese nakonec vypátrali. Dostal pouta a skončil na oddělení cizinecké policii stejně jako ti ostatní. V této firmě policisté zadrželi deset cizinců, kteří podle zjištění pracovali v České republice nelegálně.

KONTROLY POKRAČUJÍ

„Policisté Odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie Středočeského kraje budou samozřejmě v podobných akcích pokračovat i následujícím období,“ upozornila kladenská policejní mluvčí Michaela Nováková.

Cizinci, kteří v berounském regionu pracují na stavbách či v areálu některé z místních firem, musí při policejní razii předložit ke kontrole určité doklady. Musí je předložit i cizinci, které Policie České republiky kontroluje v ubytovacích zařízeních, na tržištích, v obchodních domech, nádražích a obecně v místech, kde nelze vyloučit, že mohou cizinci pobývat.

Výroba jablečného moštu.
Moštárny nemoštují, letos se urodilo nejméně jablek za posledních pět let

V případě kontroly je cizinec povinen policistům prokázat svoji totožnost předložením cestovního dokladu opatřeného platným vízem či povolením k dlouhodobému pobytu s příslušným účelem pobytu na území České republiky. Současně musí cizinec předložit ke kontrole doklad o cestovním zdravotním pojištění, kterým prokazuje pojištění kryjící náklady po dobu svého pobytu.