Policie je s vyšetřováním na začátku, majitel lvů pan Prášek senior si stěžuje na postup policistů a vinu dává cyklistovi. Pokud se prokáže, že zvíře utrpělo zranění, zažaluje ho.

Na procházkách údajně devítiměsíční lvice Ljůvy, se kterou jeho syn (cca 33 let) chodí na veřejnosti na vodítku, nevidí nic zvláštního.

„Syn byl se lvíčetem na vycházce. Najednou přijeli shora dva cyklisti, neupozornili na sebe a jeden najel Ljůvě na zadek. Pak normálně vstal, řekl, že je v pořádku a odjel. Za půl hodiny přijelo osm policajtů dvěma auty a spustili humbuk, že lev napadl chlapa,“ popsal situaci majitel lva Prášek.

POLICIE JE PRÝ PŘEDPOJATÁ

Reakce policie ho překvapila.

„Je to neuvěřitelná předpojatost. Nechápu, co tím policie sleduje. Navíc žádný zákon nezakazuje, abych šel se lvem na procházku. Samozřejmě nepůjdu s 350kilovým lvem, ale Ljůvě je 9 měsíců a váží 78 kilo,“ doplnil Prášek.

Dělníci opravují prasklé potrubí na horkovodní síti. Trubky jsou staré padesát let a jsou vedené kanálem z betonového profilu.
Tisíce lidí byly bez teplé vody. Nejtěžší je najít místo havárie

Ve Zděchově se o ničem jiném nemluví.

„Je toho plná dědina. Co já vím, tak chodil (Prášek) se lvem i před marketem ve Vsetíně. Je to úplný nesmysl, nevím, co si tím dokazuje. Teď jdu pro děcka do školy, ale ráno chodí samy. Máme o ně strach,“ popsala například paní Jana ze Zděchova, která si nepřála uvést příjmení.

Podobného názoru byly i Věra Šťastná a Marta Galetková.

„Nemá to v hlavě v pořádku. Dokud jsou lvi v kleci, řvou, ruší to, ale dá se to. Ale proč ho bere na procházky?“ nechápaly obě ženy.

„Mám co dělat, abych udržela na vodítku padesákilového psa. Toto je stopadesátikilové hovado, to přece nemůže udržet ani chlap,“ dodala Šťastná.

Obě místní obyvatelky uvedly, že nějaký průšvih čekaly.

„Všeho do času. Pan Prášek si koleduje, že ho zavřou a zvířata utratí. Doufám, že po té nehodě se to pohne. Byla tu sanitka, policajti, po dědině se vykládá, že ten zraněný má dvacet stehů. Ale nevíme, co je pravda,“ spekulovaly.

Mluvčí Nemocnic Zlínského kraje Egon Havrlant potvrdil, že v neděli přijali osmatřicetiletého muže, který měl na rukou a nohou škrábance a tržné rány.

„Jednalo se naštěstí o lehčí poranění, která mu ošetřili zdravotníci, a poté byl propuštěn,“ popsal mluvčí.

Policie událost zatím prověřuje.

„Vyšetřování je na počátku, zjišťujeme okolnosti a další informace, abychom mohli určit právní kvalifikaci skutku,“ popsal stručně policejní mluvčí Vladislav Malcharczik s tím, že celý případ zděchovského lva není jednoduchý.

K chovu lva ve Zděchově vydala krajská veterinární správa v roce 2016 zákaz. Michal Prášek se odvolal na Ústřední veterinární správu, odkud došlo odmítavé stanovisko.

Ředitel Krajské veterinární správy Zlínského kraje František Mahdalík sdělil, že o incidentu nemají žádnou zprávu.

„Žádný podnět jsme nedostali, proto se k věci nemůžu vyjádřit,“ řekl stručně.

Konkrétnější nebyl ani v odpovědi na otázku, jak se v takových případech postupuje obecně.

„Věc se musí vždy nejdříve prošetřit, pak se dělají další opatření,“ doplnil.

Starosta Zděchova Tomáš Kocourek si myslí, že reakce policie nebyla dostačující.

„Náš hovor šel do ztracena a skončil debatou, jakou máme v obci vyhlášku o volném pohybu psů. Myslím, že toto už je obecné ohrožení. Kdyby tam šla maminka s malým děckem, kdo ví, jak by to dopadlo,“ zlobil se starosta.

Dodal, že stavební řízení na odstranění černé stavby výběhu pro lvy trvá už rok a nic se neděje.

Ilustrační foto.
Lokální déšť potrápil Rožnovsko, při odklízení následků se vážně zranil hasič

Sled událostí:

Polovina července 2016 - na pozemku ve Zděchově začala vyrůstat dřevěná stavba

Srpen 2016 - chovatel Michal Prášek přivezl do Zděchova tehdy šestiletého lva Fufiho.

Kotec i s výběhem pro dvousetkilové zvíře postavil bez potřebného povolení mezi obývaná stavení. K chovu exotického zvířete mu navíc chybí registrace od veterinární správy. Krajská veterinární správa vydala zákaz chovu. Michal Prášek podal odvolání na Ústřední veterinární správu k odvolacím orgánům. Odtud došlo odmítavé stanovisko.

Únor 2017 - Na stavebním úřadu stále probíhá správní řízení o odstranění černé stavby

Květen 2017 - Za dozoru úředníků vsetínského stavebního úřadu, krajské veterinární správy a Policie ČR měli pracovníci Technických služeb města Vsetín provést exekuci spočívající v odstranění černé stavby, oploceného výběhu pro lva. Kvůli přítomnosti lva pochopitelně oplocení nezbourali a odjeli s nepořízenou

Srpen 2017 - chovatel umístil do výběhu dalšího lva, pětiměsíční lvici Ljůvu Aktuální situace přestože bylo vydáno pravomocně vykonatelné rozhodnutí a majitel je povinen stavbu odstranit, dosud se tak nestalo. Úřady k vykonání další exekuce nedorazily, dokud je v kleci lev, nemůžou stavbu odstranit.

Druhý ročník přehlídky folklorních a uměleckých souborů Ondrášova valaška v Rožnově pod Radhoštěm
Ondrášovu valašku doprovodil festival vína