Pokud by se nepodařilo získat peníze v rámci exekuce, někdejšímu hejtmanovi Středočeského kraje Davidu Rathovi, odsouzenému za podíl na korupčních manipulacích s krajskými zakázkami, se zřejmě prodlouží pobyt za mřížemi. Nesplacený peněžitý trest by byl nahrazen výkonem trestu odnětí svobody. Třetí cesta není.

David Rath.
Odklízel exhejtman David Rath majetek z dosahu soudů? Prý nikoliv

Mluvčí Krajského soudu v Praze Hana Černá v pondělí potvrdila dřívější předpoklady, že s žádostí o prominutí poloviny z loni pravomocně uloženého peněžitého trestu ve výši deseti milionů korun Rath asi nepochodí. Skutečně mu soud nic neodpustil.

Postup bude na exekutorovi

První půlku někdejší hejtman uhradil v únoru, termín pro zaplacení zbývajících pěti milionů vypršel 20. června. Místo peněz však Rath soudu již s předstihem poslal žádost o prominutí zbytku peněžitého trestu – nebo nařízení výkonu exekuce prodeje části domu, který vlastní se svým bratrem. Jeho advokát Roman Jelínek tehdy vysvětlil, že peníze Rath k dispozici nemá – nicméně i poté, co významnou část majetku převedl na své blízké, zůstává v jeho vlastnictví podíl na nemovitosti, jehož prodejem by bylo možno potřebné peníze získat.

Žádné odpouštění druhé splátky se skutečně nekoná. „O žádosti o upuštění od výkonu zbytku peněžitého trestu již bylo rozhodnuto; nebylo jí vyhověno,“ sdělila Deníku Černá. Odkázala současně na své červnové vyjádření: pokud bude přistoupeno k vymáhání zaplacení peněžitého trestu, volba konkrétního postupu bude především na příslušném exekutorovi.

David Rath. Archivní foto.
Rath prodal většinu majetku rodině, vyvedl jej tak z dosahu justice

 Právě vymáhání nezaplaceného peněžitého trestu je podle Černé obvyklým postupem. „V případě neúspěšnosti tohoto postupu potom přichází v úvahu nařízení náhradního trestu odnětí svobody,“ vysvětlila mluvčí. Již loni v červnu rozhodl Vrchní soud v Praze, že vedle pravomocně uloženého trestu odnětí svobody v trvání sedmi let může být ve hře ještě další pobyt za mřížemi: dva a půl roku stanovil odvolací senát jako náhradní trest pro případ neuhrazení desetimilionového peněžitého trestu.

Na konečné účtování je ještě čas
 

 Výsledné počty však nakonec mohou být zcela odlišné. Pravomocně je totiž uzavřeno pouze projednávání takzvané první větve kauzy spojované s Rathovým jménem. Další údajné machinace a úplatky se ještě řeší v rámci „druhé větve“ případu, zaměřené především na zakázky z oblasti zdravotnictví. V ní byl Rath uznán vinným středočeským krajským soudem (ten nepravomocně rozhodl o prodloužení pobytu za mřížemi na osm let a o peněžitém trestu ve výši 18 milionů korun) – a nyní se čeká na jednání odvolacího senátu pražského vrchního soudu.

Aktuálně si někdejší hejtman odpykává trest vyměřený v rámci první větve. Podle dostupných informací nyní pobývá v ruzyňské věznici, kde vykonává pomocné práce ve skladu. Nenaplnilo se tak jeho očekávání, že by se za mřížemi mohl věnovat své lékařské profesi, když věznice se s nedostatkem doktorů potýkají dlouhodobě.