Nová ohniska požáru mezi Ústím nad Labem a Lovosicemi likvidují od sobotního rána krajští hasiči. „Odpoledne jsme zasahovali mezi Litochovicemi a Malými Žernoseky ve skalách, kde hořelo na zhruba 50 až 100 metrech čtverečních,“ potvrdil operátor krajských hasičů s tím, že podobný požár hasili v této lokalitě také v sobotních ranních hodinách.

Zda za výskytem plamenů stojí horké počasí, není podle hasičů jednoznačné. „Může to být souhra několika okolností,“ dodal operátor.

V nepřístupném terénu hasili v sobotu kolem sedmnácté hodiny, kde museli natáhnout hadice v délce kolem sto metrů a poté je zase v prudkém svahu svinout. Podle hasičů by řádění ohně ukončil jen vydatný déšť.

Naskýtá se tak souvislost se středečním požárem mezi Ústím nad Labem a Lovosicemi, který likvidovaly dvě stovky hasičů a 85 vozidel z celkem 29 jednotek profesionálních, dobrovolných i drážních hasičů. Na železniční trati do Německa mezi Lovosicemi a Ústím nad Labem nejezdily vlaky a vlaková doprava tu byla omezena i během čtvrtka. Pravděpodobnou příčinou byly jiskry od lokomotivy.

Velký požár mezi Lovosicemi a Ústím nad Labem
Hasiči ukončili zásah u trati a říkají: "Takový požár tu už dlouho nebyl"

V sobotu kolem šestnácté hodiny museli hasiči zasahovat v Lovosicích u průmyslové zóny, kde hořela velká plocha travnatého porostu. Oheň ohrožoval jako samotnou zónu tak trafostanici a hlavní přívod plynu. Zasahoval zde výjezd hasičů z Litoměřic a jednotka SDH Třebenice.

Dva velké požáry zuřily v sobotu v podvečer na Litoměřicku. V obou případech hořelo pole, jedno posekané, druhé neposekané. „Jeden požár je u Nových Dvorů, druhý u Úpohlav. Oba jsou ve druhém stupni poplachu, tudíž u nich zasahují více než čtyři hasičské jednotky,“ podotkl po 18. hodině operační důstojník krajských hasičů.

Požár u obcí Úpohlavy a Černiv ohrožoval rodinné domy v blízkosti pole. Naštěstí se podařilo šíření požáru zastavit. Na místě zasahovalo několik jednotek dobrovolných hasičů a profesionálové z Lovosic.

Požár pole u trati mezi Lovosicemi a Ústím ohrožuje i rodinné domy
Hoří! Plameny uzavřely silnici i železniční trať. Dým se vznáší nad kaňonem

Další ze série požárů v těžko přístupném terénu v Ústeckém kraji se rozhořel v pátek odpoledne nedaleko Chřibské.

Podruhé během několika málo hodin v Ústeckém kraji tak zasahoval i policejní vrtulník s tzv. bambi vakem. Ten se uplatnil při rozsáhlém požáru u železniční trati Děčín - Praha, se kterým hasiči bojovali od středečního dopolende do pátečního rána.

Zásah policejního vrtulníku si kvůli těžkému terénu vyžádali hasiči, kteří v pátek odpoledne hasili požár na vrcholu Malého Stožce v Lužických horách. Jako první u ohně zasahovali profesionálové z Varnsdorfu a dobrovolní hasiči z Horního Podluží.

Hořet začalo až téměř pod vrcholem, kde se valil zpod kamenů dým a oheň pomalu prohoříval do hloubky. Žhavá místa okamžitě hasiči zalili vodou, pro uhašení ji však bylo potřeba mnohem více.

S hašením požáru na Malém Stožci pomáhal i vrtulník.
FOTO: Hasiči opět v akci. Požár na Malém Stožci hasil také vrtulník