"Tříčlenná osádka vozu se posléze policistům přiznala, že cestou do práce a z práce si někteří z osádky krátili chvíli vystřelováním gumiček z auta na lidi. Řidiče automobilu hlídka na místě podrobila dechové zkoušce na alkohol, která byla negativní. Orientační test na drogy však dopadl opačně, ukázal, že řidič je ovlivněn látkou cannabis," uvedl dnes tisková mluvčí náchodské policie Eva Prachařová.

Protože výzvu k podrobení se odbornému lékařskému vyšetření řidič po poučení odmítl, dopravní policie mu uložila kauci ve výši 10 tisíc korun. "Tato suma nenahrazuje sankci, pouze slouží jako zajišťovací prostředek k tomu, aby se muž nevyhýbal projednání zjištěného protiprávního jednání a dostavil se k jednání s úřady," vysvětlila význam kauce Eva Prachařová.

Policisté trojici mladých cizinců ve věku 24, 25 a 27 let poté vyzvali k podání vysvětlení na policejní služebně za přítomnosti tlumočníka. Mladí se muži se tam doznali, že vystřelováním gumiček z oken jedoucího automobilu po lidech se „bavili“ přibližně od začátku července do současné doby. "Není bez zajímavosti, že i zbývající dva muži v posádce vykazovali pozitivní výsledky na požití drog. V jednom případě na amfetaminy, v druhém opět cannabis," doplnila Eva Prachařová, a za Policii ČR poděkovala za informace i aktivní přínos k zadržení trojice cizinců, kteří jsou v současnosti stále podezřelí ze spáchání přestupku proti občanskému soužití.

"Naše výzva, aby se přihlásili další občané, kteří se stali obětí nemístných i občas bolestivých žertíků trojice, stále trvá. Žádáme všechny poškozené, aby co nejdříve učinili výpověď na obvodní oddělení Náchod, aby policisté jednání této trojice mohli řádně zadokumentovat a společně s dalšími důkazní materiály předat k projednání přestupku na příslušném odboru města. A pachatelé mohli být co nejdříve řádně potrestáni," zopakovala výzvu adresovanou těm, ze kterých si mladí Poláci při cestě do práce nebo z ní udělali terč.